Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skuffet over NATO

- Denne NATO-bombinga nedi Jugoslavia er galskap, Erik. Du kan ikke bombe folk til lydighet. Hvis ikke bomba dreper deg, blir du ti ganger så forbanna som du var før den falt. Det veit vi som seilte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tidlig formiddag på Grand Café i Oslo: Erik Bye, som i kveld deltar i Røde Kors' innsamlingsaksjon på TV2, har ikke fått sagt ett ord til Dagbladet om Kosovo-krigen, anledningen for møtet. Krigsseileren Ingvald Wahl står over Bye, knytter neven og fortsetter:

- Hva er det som skjer, Erik? spør den gamle marinegasten.

Han har nåla fra krigsseilernes treningsleir Camp Norway i Lunenburg i Nova Scotia på jakka - og er sammen med den norske konsulen i Halifax og guvernøren for Novia Scotia. De er på vei opp til kongen med boka om krigsseilernes liv på Canadas kyst.

- Er Norge i krig nå? spør Wahl.

- NATO fører krig. Vi er medlemmer av NATO. Ja, vi er en nasjon i krig, og NATO-bombingen er ikke bra, sier Bye.

Vollebæk kommer

Erik Bye har det vondt. Han er dypt fortvilt over det som skjer i og rundt Kosovo. Først og fremst på vegne av den kosovoalbanske befolkningen, men også på vegne av uskyldige serbiske mennesker som får såkalte «smarte» bomber i hodet, avfyrt med et fingeravtrykk på god og trygg avstand.

- Det finnes ikke noe så feigt som moderne rakettkrig, sier kulturkjempen, som sammen med dronning Sonja, utenriksminister Knut Vollebæk, Astrid Nøklebye Heiberg, Espen Lind, Stig van Eijk, Morten Harket og flere andre deltar i Røde Kors' innsamlingsaksjon på TV2 i kveld.

- Men hva er alternativet? Skulle ingen ha grepet inn mot den etniske rensingen?

- Jo, men det er en fallitt at det måtte skje på denne måten. En gedigen feil ble gjort ved å ikke trekke inn russerne mye sterkere langt tidligere. Men nå har jo Vollebæk faktisk fått til et toppmøte i Oslo. Det var et sterkt initiativ. Vi må bare håpe at det fører fram. Mens vi venter på resultatet er det bare én ting å gjøre: å hjelpe folk i ytterste nød. Og jeg vil ikke være med på å demonisere den serbiske befolkningen. De har så visst også fått lide i det blodige kaoset der nede.

- Men hva gjør vi med en mann som Milosevic?

- Det vi gjør nå er å bombe denne despotens motstandere i eget land til de slår ring om ham, eller snarere om landet sitt. Og Milosevic har grepet sjansen med å slippe løs sine etniske rensere i Kosovo. Det må ha vært forutsigbart. Vi har ikke greid å skape en verden der tyranner av denne støpning ikke kan finne fotfeste. Tvert om. Vi støtter despoter når det passer vårt eget kram. Andre ignorerer vi og lar herje fritt. Men enkelte bomber vi altså.

- Du misliker NATOs oppførsel?

- NATO har utviklet seg fra å være en ren forsvarsallianse til å bli et inkonsekvent moralsk forarget politi, som slår til i den ene gata, men vender ryggen til faenskapen i den neste. Allerede er det en debatt på gang om vårt forhold til det nye NATO. Jeg tror vi har stått med lua i hånda for lenge, sier NATO-tilhengeren, som nå ikke er så brennende i troen som tidligere.

- Ikke maktesløse

Nå er Erik Bye mest opptatt av at Vollebæks initiativ gir resultater.

- Hvis ikke kan det gå mot bakkekrig. Det blir vanskelig å snu for NATO hvis ikke bombene får Milosevic til å ta til fornuft. Og hvis Clinton greier å få den amerikanske opinionen med på en bakkekrig, vil de helt sikkert ikke finne seg i å blø her i Europa alene.

Svart humor

- Hva med Norge da?

- Regjeringen og landets militære ledelse har selvsagt for lengst lagt planer om hvordan NATO-landet Norge skal forholde seg i en slik situasjon. Det ville være en fonærmelse mot Bondevik å tro noe annet. Det skal bli spennende å se hvem de har tenkt å sende ned. Gardens drillkorps? Brigade nord? Asker og Bærum HV..?

- Du har med deg humoren i dette også.

- Situasjonen er så alvorlig at jeg må ty til svart humor for ikke å gå i filler innvendig.

- Er du sint på Bondevik?

- Nei, jeg vet han har det vondt. Han er en snill og flink gutt fra Molde som har viet sitt liv til Gud og politikken, en kombinasjon som dessverre ikke alltid fungerer slik man kunne håpe. Vi må tilbake til middelalderen for å se feltherrer i presteskrud! Jeg håper han slipper det synet i speilet. Jeg håner ham ikke. Han har det vondt, sier Bye, som oppfordrer det norske folk til å hjelpe til så godt vi kan på hver vår måte.

- Vi må tenke på dem mens vi setter vår lit til Vollebæk og Vårherre, og samtidig gjøre det vi er gode til i dette landet: Ta et realt skippertak og hjelpe så det merkes. Akkurat på dette punktet står vi ikke maktesløse.