Knut Risan

Skulle aldri ha alle stemmene

«Din fars stemme er jula for meg», får Knut Risans sønn høre hver jul. Men en tilfeldighet gjorde at skuespilleren fikk alle stemmene i «Tre nøtter til Askepott».

INGEN JUL UTEN: Skuespiller Knut Risan er selve stemmen og ansiktet til julen for flere generasjoner - hvert eneste år. Her er han fra «Reisen til Julestjernen» sammen med Hanne Krogh. Foto: Dagbladet arkiv
INGEN JUL UTEN: Skuespiller Knut Risan er selve stemmen og ansiktet til julen for flere generasjoner - hvert eneste år. Her er han fra «Reisen til Julestjernen» sammen med Hanne Krogh. Foto: Dagbladet arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I dag er jeg veldig stolt av pappa, men ikke i oppveksten, forteller Olav Risan.

51-åringen er den eneste gjenlevende etter skuespillerekteparet Astrid Folstad og Knut Risan.

For flere generasjoner er skuespiller Knut Risan selve lyden av jul. Han har fortellerstemmen i «Tre nøtter til Askepott», var blomsterhandler Rosengren i «Jul i Skomakergata» og spiller selveste kongen i «Reisen til Julestjernen».

- Vi vokste opp med ham som kjent skikkelse i tv i jula. «Hvordan står det til med blomsterhandler Rosengren» og slike meldinger kunne jeg få. Jeg syntes det var flaut, sier Olav Risan.

Krise-jul uten tv

Han forteller at i dag er hans fars stemme i jula viktig både for ham selv om ikke minst for døtrene hans, som i dag er voksne. Det blir ikke jul for dem heller uten «Reisen til Julestjernen» og «Tre nøtter til Askepott».

For et par år siden opplevde familien en liten «julekatastrofe».

- På formiddagen julaften skulle jentene slå på tv for å se og høre farfar, men det var ikke noe signal. Snøen hadde satt parabolantenna ut av kurs. Jeg har høydeskrekk, og jeg fikk meg ikke opp på taket. Det ble ingen ordentlig jul. Nå har vi sikret oss, jeg har kjøpt de klassiske julefilmene med pappa på dvd, som backup, sier Olav Risan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer