- Skulle aldri lage denne CD-en

LONDON (Dagbladet): Rødhårete og hardtlevende Tori Amos (35) har lagt om livsstilen. Hun er plateaktuell med en plate som aldri skulle vært laget. Men en abort forandret livet til den amerikanske popstjernen.

Tori Amos har fire albumer bak seg. Nå kommer hun med sin femte CD: «From the choirgirls hotel». Nesten like sikkert som at våren kommer, kommer Tori Amos med en ny plate når hun har gjennomgått en traume.

Forrige gang hun kom med en CD, var låtene skrevet etter et opprivende samlivsbrudd. Denne gangen opplevde Tori en abort.

- Dette er egentlig en plate som ikke skulle kommet. Jeg var gravid. Alt handlet om at jeg skulle bli mor, og jeg så virkelig fram til det som skulle skje, forteller Tori Amos til Dagbladet.

Men dessverre aborterte hun, og hun snakker lett om hvordan dette forandret henne som menneske.

- Jeg vet det tar tid å komme over sorg. Hun er et dypt vesen, denne sorgen, men svært mange mennesker lever i hennes verden. Selv har jeg forandret meg radikalt, og i min dypeste sorg begynte låtene å komme i hodet mitt. Det er disse sangene jeg har skrevet ned, og de er blitt til den siste CD-en, forteller Tori Amos.

Vanskelig tid

Hun forteller uoppfordret til Dagbladet at hun ikke bare har gjennomlevd én abort, men to. Hun og kjæresten kom seg gjennom problemene disse abortene medførte, og Tori er nå nygift. Ektemannen er teknikeren hennes.

- Jenter snakker ofte om at de er blitt mødre, men det er ingen som snakker høyt om at de dessverre ikke er blitt mødre. Det er dette jeg forsøker å si noe om, sier Tori.
Hun har nå bestemt seg for å ta livet litt roligere. Hun trener daglig i helsestudio, får nok søvn og har bestemt seg for å satse på musikk og familie.

- Jeg er blitt såpass gammel nå at jeg må begynne å ta bedre vare på meg selv, sier hun med et smil til Dagbladet.

Skosamler

Tori Amos er mildt sagt en spesiell kvinne. Hun og mannen bor hele tida på hoteller, og hun vet ikke helt hvor hun er bosatt.

- Jeg flytter etter vennene mine. De betyr mest for meg i øyeblikket. Derfor blir det hotelliv, sier hun.

Hun forteller plutselig om sin store hobby: Å samle sko.

- Det kan vel ikke være flere enn meg og Emilda Marcos som er avhengig av å kjøpe sko, ler hun.

Det er for øvrig en ny Tori Amos som opptrer på den nye CD-en. Hun har fått med seg orkester, og resultatet er blitt en heller litt spesiell Tori Amos.

- Pianoet mitt har tatt på seg klær, og det er masse klær i garderoben. Jeg synes denne CD-en er en utvikling av meg selv, og dessuten var albumet virkelig morsomt å lage. Integreringen av de andre instrumentene krevde mye av meg, sier hun.
Tori Amos bruker sjelden eller aldri noter. Hun er mest opptatt av at intrumentene «snakker sammen».

- Som musiker føler jeg det sterkt dersom konversasjonen mellom instrumentene ikke fungerer. Jeg har levd hardt, og musikken er preget av det. Denne gangen har jeg imidlertid fått til en mykere utgave der instrumentene snakker med hverandre, sier Tori Amos.