Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Skulle bare kjøpe lunsj

Fikk valgfarse.

DEMONSTRERER MOT BERLUSCONIS PARTI: Venstreopposisjonen i Milano.   EPA/MILO SCIAKY
DEMONSTRERER MOT BERLUSCONIS PARTI: Venstreopposisjonen i Milano. EPA/MILO SCIAKY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||  Med ett ser det stygt ut for to av Europas viktigste høyrepartier: Frankrikes Nicolas Sarkozy faller på meningsmålingene før denne månedens regionalvalg, takket være høy arbeidsløshet og en mislykket kampanje om «nasjonal identitet». I Italia har Silvio Berlusconis menn gjort det enda vanskeligere for seg selv: De må kjempe for at velgerne i det hele tatt får mulighet til å stemme på statsministerens parti i slutten av måneden.

Det startet for litt over en uke siden, da Alfredo Milioni fra Berlusconis parti «Frihetens folk» skulle overbringe listen over hvilke kandidater som stiller til valg i to av de viktigste regionene i Italia. Det skulle være en grei oppgave, men Milioni kom tjue minutter etter fristen. Han forsøkte å bane seg vei forbi funksjonærene som stanset ham, og forklarte at han bare hadde vært ute for å kjøpe seg en panino, en sandwich. Uten at det hjalp. Forsinkelsen var nok til at det så ut til at velgerne måtte finne seg et annet parti å stemme på 28. mars. Milioni var knust, og ba skjelvende og blankøyd om unnskyldning, selv om det kom fram mistenker om at sandwich-historien skjulte en intern maktkamp om listeplasseringer som dro ut så lenge at Milioni ikke hadde hatt mulighet til å komme før. På nettet ble Milioni uansett hyllet av sine motstandere, der slagordet «Frihetens panino» raskt ble en gjenganger.

Silvio Berlusconis øvrige menn visste uansett råd. I all hast fikk man skrevet et nød-dekret, som skulle sikre valgrepresentasjonen. Etter beinharde møter, noen har snakket om trusler, valgte Italias president Napolitano å signere det hele på fredag. Den mest frittalende opposisjonspolitikeren Antonio Di Pietro mente det dreide seg om et «statskupp», og oppfordret folket til opprør. Han, og resten av opposisjonen har mange med seg: Lørdag er det ventet store demonstrasjoner i Roma.

Mandag kveld tok imidlertid saken en ny vending: Redningsplanen var tilsynelatende ikke godt nok utført. En regional domstol avgjorde at statsministerens dekret ikke gjelder for hovedstadens region Lazio. «Det sølet de har kokt opp for å redde sitasjonen er enda verre enn det de skulle prøve å dekke over. Dette viser at høyresiden har mistet hodet fullstendig», sa opposisjonens leder Pierluigi Bersani. En tidligere president mente det hele kan oppsummeres som en massakre mot landets institusjoner.

Det kan virke som mye støy for noe som ikke er så viktig. Er det ikke, tross alt, et større demokratisk problem om folk ikke får lov til å stemme på Berlusconis parti enn at kandidatene hans ble presentert noen minutter for sent? For opposisjonen er det ikke så enkelt. Mer enn å være en pragmatisk løsning på en uheldig situasjon, ses dekretet som den siste i en lang rekke demokratifiendtlige lovtilpasninger utført for å hjelpe statsminister Berlusconi ut av sine mange vansker. Man ser en grunnleggende forakt for lover og regler her, utført av et parti som er forført av sin egen styrke. Det har gått så langt i Italia at den politiske debatten i stor grad dreier seg om å vente i spenning på om presidenten godtar enda ett av lovendrings-påfunnene til statsministeren, skrev en kommentator i avisa La Repubblica i går.

I en sånn situasjon blir det som kan se ut som regelrytteri i stedet et desperat forsøk på å bevare demokratiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!