Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skulle bare rydde litt i skapet - fant kunstskatt fra 1600-tallet

En opprydding kan visst lønne seg.

MANGE MILLIONER: Det tok galleristen lang tid og mye detektivarbeid å finne ut hvem som sto bak dette klassiske maleriet, nemlig den nederlandske malermesteren Otto van Veen. Det er verd et sted mellom 30 og 90 millioner kroner, anslår gallerist Robert Warren. Foto: Hoyt Sherman Place
MANGE MILLIONER: Det tok galleristen lang tid og mye detektivarbeid å finne ut hvem som sto bak dette klassiske maleriet, nemlig den nederlandske malermesteren Otto van Veen. Det er verd et sted mellom 30 og 90 millioner kroner, anslår gallerist Robert Warren. Foto: Hoyt Sherman Place Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gallerist Robert Warren ved Hoyt Sherman Place-galleriet i byen Des Moines, Iowa, i USA skulle bare rydde og lette etter noen krigsflagg, da han kom over et gammelt og medtatt oljemaleri.

En utrolig historie

– Jeg trodde ikke det var noe verdt, men jeg skjønte ikke hvorfor det var plassert der, sier Robert Warren til CNN.

I SKAPET: I dette skapet ble kunstskatten funnet helt tilfeldig. Foto: Hoyt Sherman Place
I SKAPET: I dette skapet ble kunstskatten funnet helt tilfeldig. Foto: Hoyt Sherman Place Vis mer

Funnet ble gjort en februardag for to år siden.

Men først nå forteller galleristen historien til mediene, en utrolig historie som også er forklart på Hoyt Sherman Place' hjemmeside.

Møysommelig detektivarbeid

Maleriet er 1,1 x 1,5 meter og er malt på tre. Det viser nakne, mytologiske figurer, og hadde store vannskader og sprekker.

Men det var nok til at galleristen startet sitt detektivarbeid.

Etter lang og grundig undersøkelse kunne han til slutt slå fast at maleriet er et verk fra slutten av 1500-tallet eller begynnelsen av 1600-tallet, av den nederlandske malermesteren Otto van Veen (1556-1629).

«Apollo og Venus»

Det tok tid før Warren kunne konkludere med hvem kunstneren virkelig var. Etiketten bak på bildet henviste til renessansemaleren Federico Barocci.

Galleristen kontaktet derfor konservatorer og kunsthistorikere.

De kunne til slutt fastslå at kunstverket heter «Apollo og Venus» og ble malt av Otto van Veen, sannsynligvis et sted mellom 1595 og 1600.

30 til 90 millioner

- Det tok nesten et år å få maleriet restaurert og rammet inn. Verdien av det er noe uklart, men det er sannsynligvis verd et sted mellom fire og elleve millioner dollar, sier Warren.

FØR: Slik så maleriet ut da det ble funnet, fullt av sår og fuktskader. Foto: Hoyt Sherman Place
FØR: Slik så maleriet ut da det ble funnet, fullt av sår og fuktskader. Foto: Hoyt Sherman Place Vis mer

Verdien i norske kroner blir da mellom 30 og 90 millioner, basert på salg av andre verk av van Veen.

Maleriet viser de mytologiske figurene Apollo og Venus, kjærlighetens gudinne, sammen med en kjerub som kan være sønnen Cupid. Apollo holder musikkinstrumentet lyre, og en naken Venus maler på et lerret.

Fra New York til Iowa

På veien til å løse gåten rundt maleriet, fant Warren ut at bildet en gang hadde blitt stilt ut i New Yorks Metropolitan Museum of Art.

Bildet ble på et tidspunkt levert tilbake til eieren, en mann ved navn Nason Collins.

Dette fant sted, ifølge galleristen, tidlig på 1900-tallet. Collins tok med seg maleriet da familien flyttet til Des Moines. Collins barnebarn donerte det, og fire andre malerier, mange år seinere til Des Moines Women's Club, som etablerte kunstgalleriet Hoyt Sherman Place.

Et sensuelt maleri

Til tross for maleriets skjønnhet ble det sannsynligvis aldri stilt ut. Dette fordi nakenmotivet var for utfordrende for Iowa-beboerne tidlig på 1900-tallet.

– Det er et veldig sensuelt maleri, sier Warren.

Otto van Veen var født i Leiden i 1556. Han studerte i Roma, og slo seg seinere ned i Antwerpen og seinere i Brussel, der han døde i 1629. Hans mest kjente elev er Peter Paul Rubens.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!