<strong>ENDELIG:</strong> Joachim Trier lader opp til norgespremieren fredag i Toronto, hvor den internasjonale oppturen hans startet med «Reprise» i 2006. Foto: Emil Mohr
ENDELIG: Joachim Trier lader opp til norgespremieren fredag i Toronto, hvor den internasjonale oppturen hans startet med «Reprise» i 2006. Foto: Emil Mohr Vis mer

Skulle egentlig endre tittel på Norges Oscar-kandidat: - Vi tenkte at det var litt morsomt

Joachim Trier er nervøs før norgespremieren av «Thelma».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TORONTO (Dagbladet): Joachim Trier (43) kommer direkte fra Toronto International Film Festival (TIFF) til norgespremieren fredag.

Norsk Oscar-kandidatur

- Jeg bor i Oslo. Det er der jeg går nervøst rundt og ser plakatene henge på busstoppene. Det er der jeg har venner og familie, sier han til Dagbladet ved Lake Ontario.

Selv om thrillerdramaet «Thelma» har fått jevnt over strålende kritikker og sikret seg norsk Oscar-kandidatur, røper han at det kribler i regissørmagen.

- Jeg er alltid nervøs når jeg slipper en film. Men det er en nervøsitet som ikke er negativ, så «spent» er kanskje bedre. Jeg har litt sånn «hjemkomstfølelse». Jeg merker mye glede rundt prosjektet - og gleder meg selv, sier Trier.

TRAILER: Joachim Triers nye film «Thelma» har premiere på norske kinoer 15. september. Video: Motlys / SF Studios Vis mer

Internasjonalt gjennombrudd

Han kunne knapt fått bedre oppvarming enn TIFF, hvor bransjebladanmeldere sammenligner ham med størrelser som Stephen King og Brian De Palma. For øvrig var det her Triers internasjonale gjennombrudd begynte å ta form, idet han vant Discovery-prisen for debuten «Reprise» i 2006.

Siden har han vært her med alle filmene sine - inkludert 2015s engelskspråklige «Louder Than Bombs».

<strong>I TORONTO:</strong> Joachim Trier. Foto: Emil L. Mohr
I TORONTO: Joachim Trier. Foto: Emil L. Mohr Vis mer

- Det som skjedde med «Reprise», var at den fikk masse oppmerksomhet og bred distribusjon i USA. Nå føler jeg at jeg opplever en slags retur, sier Trier, som inntar amerikanske kinoer med «Thelma» i november.

- Jeg kommer tilbake med en sjangerfilm. Og så har tidene forandret seg, og folk er blitt veldig opptatt av sånne magiske «larger than life»-historier. Resultatet er at jeg føler den nye interessen jeg opplever, minner om den fra elleve år siden. Enda sterkere blir følelsen av at jeg har med meg de to fantastiske unge skuespillerne mine, Eili Harboe og Kaya Wilkins, som folk er veldig nysgjerrig på.

«Thelma» handler om gudsordet fra landet som flytter til hovedstaden for å studere.

Etter hvert skjønner hun at hun besitter overnaturlige evner. Trier vil bare delvis være med på at han representerer en lerret-trend i høst, til tross for at TIFF-programmet bugner av kjappe kvinnenavntitler: «Alanis», «Ava», «Félicité», «Hannah», «Jane», «Nina», «Veronica».

Ordet «thelema»

- Det startet med ordet «thelema», etter okkultistens Aleister Crowleys «Books of Thelema», som betyr «sann vilje» på gammelgresk. Vi tenkte at det var litt morsomt, siden filmen handler om mørke, mystiske krefter i verden. Planen var å bytte tittel senere, forklarer han.

- Så caster vi Eili - og plutselig blir filmen en menneskelig karakterfortelling.

- Det er egentlig det som ligger i bunn her, storyen om ei jente som ikke helt vet hvem hun er, og som prøver å finne seg selv. Da måtte den hete «Thelma», sier han.

Munch-dokumentar

Der «Louder Than Bombs» tok for seg mange skikkelser, er poenget denne gangen å komme tett på én person og hennes - ganske marerittaktige - erfaring.

- Hva blir den neste filmen din?

- Jeg kan ikke si noe om neste spillefilm ennå, men er jo i gang med en dokumentar om Edvard Munch sammen med Karl Ove Knausgård.

- Kall det gjerne et sideprosjekt - som jeg har lært masse av og hatt det kjempegøy med. Vi skal være ferdig med klippinga i løpet av vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer