TRAKASSERT: Skuespiller Kari-Ann Grønsund forteller at hun er blitt tilbudt en rolle i bytte mot sex. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
TRAKASSERT: Skuespiller Kari-Ann Grønsund forteller at hun er blitt tilbudt en rolle i bytte mot sex. Foto: Linda Næsfeldt / DagbladetVis mer

- Skulle få rolle i bytte mot sex

Skuespiller Kari-Ann Grønsund er en av mange norske skuespillere som har blitt seksuelt trakassert på jobben. Nå vil kulturministeren følge nærmere med på arbeidsmiljøet i bransjen.

||| (Dagbladet): - Det gikk ut på å få en rolle i bytte mot sex. Jeg valgte å melde fra til Skuespillerforbundet og følte at jeg ble tatt på alvor. Men jeg vet om flere unge skuespillere som har opplevd seksuell trakassering. Mange er redde for å fortelle om det fordi de føler seg truet av maktmennesker i bransjen og er redde for å ikke få jobbe mer, sier Kari-Ann Grønsund til Dagbladet.

Skuespilleren som er kjent fra «Kalenderpikene», «Kodenavn Hunter», og «Seks som oss» etterlyser større åpenhet i bransjen. Det gjør også kollega Nina Woxholtt.

- I vårt yrke er det et visst type språk man bare skal godta, det forventes at man skal tåle en hel del, det er ikke tvil om. Jeg har en mye lavere terskel nå og tåler mer enn jeg gjorde da jeg var ung, sier Nina Woxholtt.

Skuespilleren er ikke overrasket over de ferske tallene som viser at norske skuespillerer opplever sextrakassering dobbelt så ofte som andre yrkesgrupper.

- Ja, jeg kjenner til flere som er blitt seksuelt utnyttet. Tallene stemmer med virkeligheten, det er helt sikkert, sier Nina Woxholtt.

Dobbelt så mye I kjølvannet av den mye omtalte skuespillerundersøkelsen gjort i Sverige, undersøkte Norsk Skuespillerforbund og Telemarksforskning undersøkt hvordan arbeidsmiljøet er for skuespillere i Norge. I går ble tallene presentert. I undersøkelsen ble skuespillerne blant annet spurt om de i løpet av de siste seks månedene har opplevd konkrete tilfeller av seksuell trakassering.

- Det er opprørende at 45 prosent av skuespillerne sier de er blitt utsatt for seksuell trakassering, mens tallet ellers i arbeidslivet er 18 prosent. Det betyr at det forekommer dobbelt så mye blant skuespillere, sier leder i Norsk Skuespilleforbund Agnete Haaland.

Nina Woxholtt som har jobbet ved Det norske teateret siden 1990, mener ukulturen i bransjen er gammeldags.

Hierarki - Jeg føler det er en mye høyere grense for i vårt yrke for hva man må tåle av fysisk tilnærming og seksuell språkbruk enn i andre. Det er et hierarki, der mange opplever å måtte please mennene som står over oss. Blir jeg klapset på rumpa reagerer jeg ikke, det er helt vanlig, sier hun og fortsetter;

- Mange skuespillere føler de må prestere hele tiden, og det er mange som føler at de kan utnytte det. Det er utrolig gammeldags, og alvorlig at det er mulig å benytte seg av så mye fysisk undertrykkelse, sier Nina Woxholtt.

- Føler seg tvunget Skuespiller Gisken Armand har ikke selv vært utsatt for noe hun vil kalle sextrakassering. Men synes det er ille hvis det er så utbredt som undersøkelsen viser.

- Det er en røff humor og omgangstone blant skuespillere. Det er klart jeg har blitt klapset på rumpa, men det har jo jeg også gjort, sier Armand.

Får brev Ifølge Skuespillerforbundet får de med jevne mellomrom brev fra skuespillere som forteller om grov sextrakassering.

- Mange av de er anonyme, og da er det vanskelig å ta tak i det. Men det er historier om skuespillere som føler seg tvunget til å gå lenger enn de er komfortable med når det gjelder sex, sier Haaland.

Hun har nå innkalt teatersjefer, filmforbundet, regissører og andre deler av arbeidsgiversiden til møter for å utbedre problemet.

For kulturminister Anniken Huitfeldt var tallene mye høyere enn hun forventet.

- Dette er veldig alvorlig, og det må tas på alvor. Denne type saker er ikke bare et ansvar for verneombud, men et ledelsesansvar. Jeg er glad for at Skuespillerforbundet nå tar affære og jeg vil holde kontakten med dem i oppfølgingen av dette videre, sier Huitfeldt.