Anmeldelse: Jeffrey Archer - «Kron eller mynt»

Skulle nesten tro kritikerne var kjøpt og betalt

Tidligere skandalepolitiker, fengselsfugl og forfatter Jeffrey Archers overeksponerte roman er pinlig dårlig.

LONDON: Den bestselgende forfatteren Jeffrey Archer fotografert foran utsikten fra leiligheten sin i London i 2009. Foto: NTB Scanpix / REUTERS.
LONDON: Den bestselgende forfatteren Jeffrey Archer fotografert foran utsikten fra leiligheten sin i London i 2009. Foto: NTB Scanpix / REUTERS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Ny roman fra en av verdens største historiefortellere», heter det i Vigmostad Bjørkes promovering av britiske Jeffrey Archers trettisjette roman «Kron eller mynt».

De følger opp med klipp fra Daily Telegraph om at han er «genial», og fra Washington Post som sammenlikner han med Alexandre Dumas. Det står i skrikende kontrast til det paddeflate språket i denne boka, som er forbløffende dødt selv til bestselger å være. Med tanke på den tidligere konservative skandalepolitikeren Archers kriminelle fortid – han ble blant annet fengslet for mened i 2001 (falsk forklaring i rettsak) – skulle en nesten tro kritikerne var kjøpt og betalt.

Kron og mynt

Boka åpner så lovende. Vi er i Leningrad i 1968. Skoleguttene Vladimir og Aleksander drømmer om framtida. Den sleipe og hensynsløse Vladimir vil bli oberst i KGB, mens flotte og skoleflinke Aleksander drømmer om å bli den første demokratisk valgte presidenten i et fritt Russland.

Sistnevntes far har en hemmelig plan om å danne en uavhengig fagforening for bryggearbeiderne. Vladimir får nyss om det, sladrer til KGB, som dreper Aleksanders far. Aleksander og moren Elena må flykte, og får valget om å dra til USA eller England. De kaster kron og mynt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer