Anmeldelse: Jeffrey Archer - «Kron eller mynt»

Skulle nesten tro kritikerne var kjøpt og betalt

Tidligere skandalepolitiker, fengselsfugl og forfatter Jeffrey Archers overeksponerte roman er pinlig dårlig.

LONDON: Den bestselgende forfatteren Jeffrey Archer fotografert foran utsikten fra leiligheten sin i London i 2009. Foto: NTB Scanpix / REUTERS.
LONDON: Den bestselgende forfatteren Jeffrey Archer fotografert foran utsikten fra leiligheten sin i London i 2009. Foto: NTB Scanpix / REUTERS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Kron eller mynt»

Jeffrey Archer

Roman

Forlag: Vigmostad og Bjørke
Oversetter: Oversatt av Einar Blomgren
Utgivelsesår: 2019

«Direkte fjollete fra bestselgende forfatter»
Se alle anmeldelser

«Ny roman fra en av verdens største historiefortellere», heter det i Vigmostad Bjørkes promovering av britiske Jeffrey Archers trettisjette roman «Kron eller mynt».

De følger opp med klipp fra Daily Telegraph om at han er «genial», og fra Washington Post som sammenlikner han med Alexandre Dumas. Det står i skrikende kontrast til det paddeflate språket i denne boka, som er forbløffende dødt selv til bestselger å være. Med tanke på den tidligere konservative skandalepolitikeren Archers kriminelle fortid – han ble blant annet fengslet for mened i 2001 (falsk forklaring i rettsak) – skulle en nesten tro kritikerne var kjøpt og betalt.

Kron og mynt

Boka åpner så lovende. Vi er i Leningrad i 1968. Skoleguttene Vladimir og Aleksander drømmer om framtida. Den sleipe og hensynsløse Vladimir vil bli oberst i KGB, mens flotte og skoleflinke Aleksander drømmer om å bli den første demokratisk valgte presidenten i et fritt Russland.

Sistnevntes far har en hemmelig plan om å danne en uavhengig fagforening for bryggearbeiderne. Vladimir får nyss om det, sladrer til KGB, som dreper Aleksanders far. Aleksander og moren Elena må flykte, og får valget om å dra til USA eller England. De kaster kron og mynt.

Ideen er god

Ideen er for så vidt god. Jeffrey Archer har nemlig skrevet to parallelle historier. I den ene velger Aleksander og moren England. Her gjør han en typisk britisk karriere, og får etterhvert stipend til Cambridge. Litt tilfeldig havner han i politikken, og gjør en lynkarriere i Labour. Riktignok med mange hindringer på veien; sleipe venner og svikefulle kvinner.

I den andre versjonen velger mor og sønn New York. Her forstår Alexander at i USA hjelper det ikke bare å være skoleflink. Han drar blant annet nytte av sine geniale sjakkferdigheter og morens like geniale kokkekunster´, som gjør ham til en rik selfmade amerikaner. Også her etter mange hindringer, flaks og uflaks.

Direkte fjollete

Jeffrey Archer er mest kjent for den filmatiserte trilogien «Kain og Abel» (1980-83) og den syv bind lange «Clifton-krøniken». Han er kjent for sine spektakulære plott og faktakunnskaper. Faktadelen i «Kron eller mynt», som avsluttes med valget i Russland i 1999, er god: Det politiske liv i England, kapitalisme og Vietnam-krig i USA, den begredelige utviklingen i Sovjet mot et gjennomkorrupt oligark-Russland.

Archer skal ha solgt nærmere 300 millioner eksemplarer av bøkene sine. Akkurat det er ikke nødvendigvis et kvalitetstegn. Men selv til bestselger å være, så er dette nitriste greier. Språket er stivt og steindødt, det samme gjelder de karikerte personene. Den spektakulære – eller spekulative - avslutningen er ikke bare urealistisk, men direkte fjollete.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer