<strong>GIFT:</strong> Ricky Martin er gift med den svensk-syriske kunstneren Jwan Yosef. Sammen har de fire barn. Martin er aktuell med dobbeltutgivelsen «Pausa» og «Play». Foto: NTB Scanpix
GIFT: Ricky Martin er gift med den svensk-syriske kunstneren Jwan Yosef. Sammen har de fire barn. Martin er aktuell med dobbeltutgivelsen «Pausa» og «Play». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ricky Martin:

– Skulle ønske jeg kom ut før

Comeback-klare Ricky Martin (48) gleder seg over at Sentral-Amerika åpner for likekjønnsekteskap. Men han mener homokampen har langt igjen.

Publisert
Sist oppdatert

I sommer tillot Costa Rica likekjønnsekteskap, som første nasjon i Sentral-Amerika. Samme uke slapp puertoricanskfødte Ricky Martin comeback-EPen «Pausa» – og synes det er grunn til å feire begge deler.

– Vi har tatt solide skritt, men har fortsatt et stykke igjen, sier artisten som har markert seg stadig sterkere som LGBTQ-aktivist siden han kom ut av skapet i 2010.

Ricky Martin:

  • Spansk-amerikansk artist født 24. desember 1971 i San Juan, Puerto Rico
  • Gift med den svensk-syriske kunstneren Jwan Yosef, fire barn
  • Slapp sitt selvtitulerte debutalbum i 1991
  • Har siden utgitt ni langspillplater og vunnet seks Grammy-priser
  • Fikk sin egen Hollywood Walk of Fame-stjerne i 2007
  • Emmy-nominert for skuespillerinnsatsen i serien «The Assassination of Gianni Versace» (2018)
  • Aktuell med dobbelt-EP-utgivelsen «Pausa» og «Play»

Det er morgengry i Los Angeles da Dagbladet får en eksklusiv Zoom-halvtime med ham på hjemmebane.

– Språket er fremdeles fullt av hat: «Hei, din jævla homse!» Folk skjønner ikke at det ligger blod bak sånne ord, fortsetter Martin.

– Det er sånt vi må forandre. Vi må normalisere måten vi elsker på – det er veldig enkelt. Vi må videreføre kampen.

– Hvorfor er språket så viktig?

– Fordi det er der det blir systematisk. Vi blir født inn i det – i vitser, på TV, i LGBTQ-parodier. Når ungdommer som er i ferd med å oppdage kjønnsidentiteten sin, opplever negative kommentarer, rammes selvtilliten deres. Dessverre er det mange som ikke får leve livet til fulle som følge. Utrolig trist er det.

Fryktet for karrieren

Takket være signaturhiten «Livin’ la vida loca» (1999) hadde Martin vært superstjerne i et tiår da han valgte å avsløre legningen sin. Han vedgår at det satt langt inne.

– Idet du aksepterer hvem du er, følger rene tsunamien av kjærlighet. Det var det som skjedde for meg, sier han etterpåklokt.

– I mange år nektet jeg å snakke om seksualiteten min, fordi jeg var redd. Jeg var redd for fordømmelse, redd for at det skulle ødelegge karrieren. Da jeg var klar for å dele historien, skjønte jeg at jeg hadde tatt feil. Støtten var veldig tydelig.

– Merket du noen karriereendring i det hele tatt?

– Herregud, jeg skulle ønske jeg kom ut før!

Martin flirer i skjegget han har anlagt siden sist.

– Allerede for ti år siden forholdt vi oss til tall i sosiale medier – og i løpet av én dag fikk jeg 1 million følgere, hevder han.

– Jeg er sikker på at millionen som umiddelbart meldte seg, var mennesker som visste hvem jeg var. «Ricky, vi er ikke stolte av deg,» var følelsen jeg fikk fra dem. Men idet jeg viste meg som stolt, ble de like stolte.

<strong>AKTIVIST:</strong> Ricky Martin protesterte i fjor mot Puerto Rico-guvernøren Ricardo Rossello. Demonstrantene krevde hans avgang etter at en homofobisk chatlog ble lekket. Foto: NTB Scanpix
AKTIVIST: Ricky Martin protesterte i fjor mot Puerto Rico-guvernøren Ricardo Rossello. Demonstrantene krevde hans avgang etter at en homofobisk chatlog ble lekket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trykket «Pausa»

Følgerne kan imidlertid se langt etter det bebudede «Movimiento»-albumet. I likhet med turneen ved samme navn ble det tatt av plakaten av koronaviruset. I stedet satser Martin på sin første doble EP-utgivelse, angivelig inspirert av ubehaget pandemien medførte.

«Pausa» rommer samarbeid med internasjonale kolleger som Sting og Carla Morrison. Oppfølgeren «Play» skal være klar i september.

– Denne er innadvendt og saktegående, den andre eksplosiv og energisk. Jeg håper jo i framtida å få oppleve et stadion fylt av dansende. Jeg tror ikke vi har sett slutten på noe så vesentlig som livekonserter, sier Martin – som uansett har flere bein å stå på.

<strong>I OSLO:</strong> Dagbladet møtte Ricky Martin i 2003 da han besøkte hovedstaden i forbindelse med albumslipp. Foto: Tor Arne Dalsnes / Dagbladet
I OSLO: Dagbladet møtte Ricky Martin i 2003 da han besøkte hovedstaden i forbindelse med albumslipp. Foto: Tor Arne Dalsnes / Dagbladet Vis mer

I 2018 gikk han tilbake til ungdomsdagene som skuespiller. Snart ble han Emmy-nominert for innsatsen som designerlegendens etterlatte partner i serien «The Assassination of Gianni Versace».

– Budskapet var viktig. Selv om Versace døde for lenge siden, finnes det fortsatt fordommer her til lands. Ulykkeligvis døde Versace fordi politiet gjorde en dårlig jobb med å stanse drapsmannen, fremholder han.

– Og selv om jeg ikke ventet meg noen Emmy, forberedte jeg meg i tre måneder. Da jeg gikk på settet, kunne jeg kjenne skikkelsens smerte, frustrasjon og sinne. Det var intenst.

Like «loca»

Selv har Martin rukket å få fire barn sammen med sin svensk-arabiske kunstnerektefelle Jwan Yosef. Sistemann, Renn, kom i fjor høst. Det er derfor den durkdrevne far er så tidlig på’n.

– Jeg står alltid opp klokka 06. Sånn blir det når du har tre gutter og ei jente, rapporterer Martin iført LA-bunaden shorts og hettegenser.

– Jeg pleier være oppe før dem, så jeg kan ha litt tid for meg selv, meditere og innta kaffen min før det braker løs.

– Er «la vida loca» forbi?

– Ha, «det gærne livet» gjelder ennå. Det er riktignok en annen type galskap, men like sprøtt. Jeg er et annet sted. Jeg lever. Jeg nyter livet. Jeg hungrer etter å oppdage ting. Det handler om å holde seg ung. Ikke at jeg har noe valg ...

Martin flirer i skjegget på ny.

– Jeg må holde meg sprek nok til å kunne hanskes med galskapen rollen som firebarnspappa forutsetter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer