BLE IKKE TRODD: Den palestinske filmregissøren Emad Burnat er nominert til Oscar for beste dokumentar-film. Da han kom på flyplassen i Los Angeles skal han ha blitt truet med å bli sendt tilbake til Palestina. Foto: REUTERS/Mohamad Torokman
BLE IKKE TRODD: Den palestinske filmregissøren Emad Burnat er nominert til Oscar for beste dokumentar-film. Da han kom på flyplassen i Los Angeles skal han ha blitt truet med å bli sendt tilbake til Palestina. Foto: REUTERS/Mohamad TorokmanVis mer

Skulle på Oscar - ble stoppet på flyplassen

- De kunne tydeligvis ikke forstå hvordan en palestinsk mann kunne være Oscar-nominert.

(Dagbladet): «Emad Burnat, den palestinske filmregissøren som er Oscarnominert for «5 broken cameras», ble i kveld holdt tilbake på flyplassen i LA, da han landet for å komme på Oscar-utdelingen».

Dette skrev den amerikanske filmregissøren Michael Moore på sin Twitter-konto tidligere i dag.

Den palestinske regissøren skal ha ankommet Los Angeles for å være på søndagens Oscar-seremoni, der filmen hans er nominert til å vinne «beste dokumentarfilm». Filmen har han laget sammen med Guy Davidi, som er israelsk.

Viste Oscar-invitasjonen Immigrasjonspolitiet skal ha ført Burnat, hans kone og hans åtte år gamle sønn inn på et venterom, der de mente at familien ikke hadde dokumentasjon på at de var i Los Angeles for å dra på Oscar.

«Selv om han viste Oscar-invitasjonen sin, var det ikke godt nok. Han ble truet med å bli sendt tilbake til Palestina», skriver Moore på Twitter.

OSCAR-NOMINERT: Dokumentarfilmen «5 broken cameras» ble laget i samarbeid mellom palestinske Emad burnet og israelske Guy Davidi. Foto: Reuters/Mohamad Torokman
OSCAR-NOMINERT: Dokumentarfilmen «5 broken cameras» ble laget i samarbeid mellom palestinske Emad burnet og israelske Guy Davidi. Foto: Reuters/Mohamad Torokman Vis mer

«De kunne tydeligvis ikke forstå hvordan en palestinsk mann kunne være Oscar-nominert», skrev han også.

Satt fast i en og en halv time Burnat skal da ha sendt melding til Moore for å få hjelp av ham. Moore skal da ha ringt folk i Oscar, som ringte advokater som tok seg av problemet.

«Etter en og en halv time bestemte de seg for å slippe han og hans familie fri, og sa til han at han kunne bli i LA denne uken for å gå på Oscar. Velkommen til Amerika», skrev Moore tydelig sarkastisk.

Dokumentarfilmen «5 broken cameras» er filmet av Emad Burnat, som kjøpte sitt første kamera i 2005 for å filme fødselen til sin yngste sønn.

Vist på flere filmfestivaler Den israelske regissøren Guy Davidi slo seg sammen med Burnat, for å lage film av opptakene Burnat hadde gjort. Filmen er strukturert rundt Burnats kameraer, som blir ødelagte en etter en, og viser hvordan en familie utvikler seg under fem år med uro.

Filmen har blitt vist på en rekke filmfestivalen, og vant prisen for beste israelske dokumentar under Jerusalem Filmfestival. Den vant også en pris på den prestisjetunge Sundance filmfestival.

KONTAKTET OSCAR: Den amerikanske filmskaperen Michael Moore skal ha hjulpet Emad Burnat med å bevise at han var Oscar-nominert. Foto: Reuters
KONTAKTET OSCAR: Den amerikanske filmskaperen Michael Moore skal ha hjulpet Emad Burnat med å bevise at han var Oscar-nominert. Foto: Reuters Vis mer

Den norske storfilmen «Kon-Tiki» er også nominert til Oscar, men for beste utenlandske film.

DOKUMENTARISTER: Israelske Guy Davidi og palestinske Emad Burnat. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes
DOKUMENTARISTER: Israelske Guy Davidi og palestinske Emad Burnat. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes Vis mer