KRITISERES: St. Michael-kirken i Estella skal ha fått en kunst- og håndverkslærer til å utføre restaureringen av Sankt Georg-statuen. Resultatet har ikke blitt godt mottatt. FOTO: ArtUs Restauración Patrimonio
KRITISERES: St. Michael-kirken i Estella skal ha fått en kunst- og håndverkslærer til å utføre restaureringen av Sankt Georg-statuen. Resultatet har ikke blitt godt mottatt. FOTO: ArtUs Restauración PatrimonioVis mer

Skulle restaurere 1600-tallskunstverk. Det gikk ikke som planlagt

Ordføreren i den spanske byen Estella forlanger å få vite hvorfor bystyret ikke fikk beskjed om restaureringen.

Et forsøk på å restaurere en statue av Sankt Georg fra 1600-tallet gikk ikke helt som planlagt. Restaureringen ble utført av en håndverkslærer, på forespørsel fra ledelsen for St. Michael-kirken i den spanske byen Estella, skriver The Guardian.

I spanske medier er resultatet blitt sammenliknet med den katastrofale restaureringen av Jesus-maleriet «Ecce Homo» av Elias Garcia Martinez. Maleriet var ikke til å kjenne igjen etterpå, og restaureringen har blitt omtalt som den verste restaureringen i historien.

- Burde fått beskjed

Ordføreren i Estella forlanger nå å få vite hvorfor bystyret ikke ble konsultert før restaureringen av Sankt Georg-statuen ble utført.

- Restaureringen av denne statuen fra 1600-tallet ble ikke som den skulle ha blitt. De har brukt gips og feil type maling og det er mulig at de originale lagene er tapt, sier ordfører Koldo Leoz til The Guardian.

Leoz legger til at bystyret burde ha fått beskjed om restaureringen på forhånd slik at de kunne fått råd fra regionale myndigheter.

- De beste hensikter

I motsetning til Sankt Georg-restaureringen, ble ikke restaureringen av «Ecce Homo» fra 2012, utført med tillatelse fra kirken.

Den gangen ble en kvinne i 80-åra så fortvilet over skadene på maleriet, at hun til slutt valgte å ta saken i egne hender. Uten tillatelse fra kirken ga kvinnen seg i kast med å restaurere det mer enn hundre år gamle bildet med sin egen malerpensel.

Resultatet er siden blitt omtalt som skandaløst. Bildet fra 1910, som ikke var spesielt verdifullt, men lenge har vært en yndet utsmykning i kirka, ble fullstendig ødelagt.

Kultursjefen i byen, Juan Maria Ojeda, sa den gangen at kvinnen hadde de beste hensikter.

BBCs korrespondent Christian Fraser beskrev det ødelagte maleriet på følgende måte: - De delikate penselstrøkene til Elias Garcia Martinez er blitt begravd under tilfeldig malingssprut. Det verdige portrettet likner nå på en tegnestift-tegning av en veldig hårete ape i en tunika som ikke passer, sa Fraser.