NORSK KLASSIKER: The Colors Turned Red ga ut den selvtitulerte debuten I 1988 - og skulle overta poptronen og bli det nye a-ha. Men Johnny Hazard, Haakon Larsen, Bengt Hansen, Morten Jackman og Ketil Torgersen gikk lei og bandet ble oppløst. Foto: Made In Haugesund
NORSK KLASSIKER: The Colors Turned Red ga ut den selvtitulerte debuten I 1988 - og skulle overta poptronen og bli det nye a-ha. Men Johnny Hazard, Haakon Larsen, Bengt Hansen, Morten Jackman og Ketil Torgersen gikk lei og bandet ble oppløst. Foto: Made In HaugesundVis mer

Skulle ta rotta på a-ha

Ble oppløst isteden - men er tilbake 25 år etter.

I stedet for å bli det nye a-ha, ble The Colors Turned Red oppløst i 1988.

Debutplata kom våren 1988 - et halv år seinere var bandet oppløst.

«De spiser a-ha til frokost» Albumet «The Colors Turned Red» ble omtalt som magisk, og skulle parkere a-ha.

«Den beste norske på engelsk,» skrev Kjetil Rolness i Nye Takter, mens Torgrim Eggen i Beat skamløst erklærte at «De spiser a-ha til frokost».

Nå er bandet tilbake - 25 år etter - med oppgradert lyd på vinyl, og med den følger også en cd.

- Vi mistet gløden Haugesundsbandet hadde holdt på i mange år, så kom den voldsomme mottakelsen i 1988 og plateselskaper sto i kø.

- Men bandet hele imploderte som følge av distribusjonsproblemer, tull med plateselskapet og at vi mistet gløden, sier låtskriver og gitarist Haakon Larsen (47).

«The Colors Turned Red» består av ti refrengsterke og tidløse poplåter med 60-tallspreg som har tålt tidens tann.

Halvhjertet comeback Bandet gjorde et halvhjertet comebackforsøk midt på 2000-tallet, uten at det førte til noe.

I forbindelse med en fest i fjor, opptrådte de fem gutta igjen og spilte hele plata sammenhengende.

- Det ble en ubetinget suksess. Derfor bestemt vi oss nå - 25 år etter utgivelsen - for å oppgradere plata og spille et lite knippe konserter.

Dansk lyd «Utmerket pop-rock», skrev Dagbladets anmelder i 1988 - sammen med et helsidens intervju med musikkjournalist Hege Duckert. Plata fikk fem av seks stjerner, men minus for lyden:

«Den eneste innvendingen måtte være at lyden er noe spiss og tynn, dansk som den er.»

DAGBLADET ONSDAG 20. APRIL 1988: Bandet får oppslag i avisa - og terningkast 5.
DAGBLADET ONSDAG 20. APRIL 1988: Bandet får oppslag i avisa - og terningkast 5. Vis mer

- Ja, det låter 80-tall på godt og vondt. Danske lagde annerledes lyd enn her hjemme, men den ble for tynn. Det er blitt rettet opp i remastringa, sier Larsen.

Konserter i april Den første konserten er på Martinique i Stavanger fredag 13. april. Dagen etter på Høvleriet i hjembyen Haugesund - og til slutt på Mono i Oslo torsdag 18. april.

Få norske popplater var mer kritikerbejublet på 1980-tallet enn The Colors Turned Red. Her er noen eksempler:

• «En mer perfekt og vellykket pop-LP enn jeg kan huske å ha hørt fra nesten noe annet band.» (Fædrelandsvennen/Sigbjørn Nedland)
• «Alt stemmer: Låtene. Sangen. Produksjonen. LP-en inneholder den ene låten bedre enn den andre.» (Stavanger Aftenblad/Geir Flatøe)
• «Det er først og fremst evnen til å skrive og fremføre gode melodier som setter dette bandet i norsk særklasse.» (Aftenposten/Ina Blom)
• «Haakon Larsen er en låtskriver av klasse, og med forankring i 60-tallspop har han begått et knippe låter som ville ha vært en fryd for en hvilken som helst pop-plate. »(Adresseavisen)
• «Oppfinnsomheten, den umiddelbare friskheten, og ikke minst de gode melodiene, gjør dem uslåelige.» (Rogalands Avis/Øyvind Thuestad)
• «...ett utmärkt norsk popband och en strålande debut-LP.» (Expressen, Sverige/Lars Lindström)

TIDLØS: «The Colors Turned Red» - slik omslaget ser ut.
TIDLØS: «The Colors Turned Red» - slik omslaget ser ut. Vis mer