<strong>ENGASJERER:</strong> Skulpturen ble avdekket da sommervikarer ved kirkegården i Narvik klippet gresset like utenfor kirkegården. Noen mener den viser en mann som hviler, andre mener den viser en person som er død. Engasjementet er stort, og i natt har noen dekket den til med mose. Foto: Marit Flakstad Ramsvik
ENGASJERER: Skulpturen ble avdekket da sommervikarer ved kirkegården i Narvik klippet gresset like utenfor kirkegården. Noen mener den viser en mann som hviler, andre mener den viser en person som er død. Engasjementet er stort, og i natt har noen dekket den til med mose. Foto: Marit Flakstad Ramsvik Vis mer

Skulptur lå skjult ved kirkegården i årevis. Nå har noen dekket den til

Kirkevergen tolker det som at noen ikke vil ha den der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skulpturen som ligger delvis dekket av et teppe av gress ved Fredskapellet i Narvik har skapt reaksjoner i lokalmiljøet.

Det var sommervikarene som klipper på kirkegårdene som oppdaget skulpturen ved en tilfeldighet for noen uker siden. Trolig har den ligget der i 15 år, ifølge kirkeverge Øysten Martin Paulsen.

Noen mener skulpturen viser en død mann, andre mener den viser en mann som hviler. Kirkevergen selv er usikker.

<strong>DEKKET TIL:</strong> Natt til lørdag har noen dekket til skulpturen. Øysten Paulsen.
DEKKET TIL: Natt til lørdag har noen dekket til skulpturen. Øysten Paulsen. Vis mer

Dekket til

Det han imidlertid ikke er i tvil om er at den har vekket et engasjement - og det både på godt og vondt.

- Det virker nesten som at dette er det eneste folk bryr seg om nå, sier Paulsen til Dagbladet - og forteller at noen i natt til lørdag har tatt saken i egne hender.

- I natt har skulpturen blitt dekket til med mose. Man kan jo bare spekulere på årsaken, men jeg tenker jo at det er et signal fra noen som ikke ønsker at den skal ligge der, fortsetter kirkevergen.

Hva som skal skje med skulpturen er ikke avgjort, men uavhengig av dens framtidige skjebne, synes han ikke noe om nattas handling.

- Å dekke den til sånn synes jeg ikke var nødvendig, sier Paulsen.

- Makabert

Også på Facebook-gruppa «Narvik før og nå» har folk ytret sine meninger rom den nyoppdagede skulpturen. Så langt har rundt 200 personer postet sine tanker om den på sida.

- I går kom det mange negative kommentarer, men i dag tror jeg det er et flertall positive, sier kirkevergen.

Marit Flakstad Ramsvik fortalte Dagbladet fredag at hun synes skulpturen var så vakker, at hun postet et bilde av den på gruppa.

Ikke alle var enige med henne.

<strong>FØR:</strong> I går så statuen slik ut. Foto: Marit Flakstad Ramsvik.
FØR: I går så statuen slik ut. Foto: Marit Flakstad Ramsvik. Vis mer

- Makabert, respektløst og høyst upassende, skriver en i kommentarfeltet.

- Tyske krigsgraver like ovenfor. Han som kryper ut, hvor falt han? Tankeløst og brutalt, skriver en annen.

Ukjent opphav

Ifølge Paulsen, som har vært kirkeverge ved Fredskapellet i fem år, er det ingen ved kirkevergens administrasjon som vet bakgrunnen for at skulpturen er blitt laget.

Han begynte derfor å sjekke med andre som har jobbet i kirka i enda lengre tid, og da kom deler av historien fram i lyset.

- Den skal ha blitt laget for omtrent 15 år siden, men det er ikke bekreftet. Den skal visstnok være bygget av en mann fra Narvik, sammen med en kunstner fra Tyskland, sier han.

Han presiserer at han foreløpig ikke har vært i kontakt med noen av dem, og at han derfor ikke kan fastslå at dette stemmer.

<strong>NÅ:</strong> Lørdag var den dekket til. Foto: Øystein Paulsen
NÅ: Lørdag var den dekket til. Foto: Øystein Paulsen Vis mer

Inspirasjon

Ifølge den informasjonen Paulsen har fått, skal skulpturen være inspirert av en park i England ved navn Woodland - The lost garden of Heligan.

Parken, som er over 200 år gammel, ble glemt og forsømt i mange tiår, for så å bli gjenoppdaget ved en tilfeldighet på 90-tallet.

- Selv mener jeg at skulpturen har tydelig trekk til den i parken i England, sier Paulsen.

<strong>INSPIRASJON:</strong> Parken Woodland i England ble glemt og forsømt i mange tiår. Skulpturen i Narvik skal være bygget med inspirasjon fra denne parken. Foto: Ian Knox / Creative Commons
INSPIRASJON: Parken Woodland i England ble glemt og forsømt i mange tiår. Skulpturen i Narvik skal være bygget med inspirasjon fra denne parken. Foto: Ian Knox / Creative Commons Vis mer

Kirkevergen sier det er positivt for kirka at det er ting der som engasjerer folk.

- Men dette var kanskje litt spesielt, og jeg tenker at dersom dette er noe som hadde blitt foreslått å etablere i dag, ville det neppe passert nåløyet. Men nå er den jo der allerede, sier han og forteller at han etter sommerferien vil ta en vurdering av om statuen skal få bli der, eller om den skal fjernes.

- Jeg vil ta opp saken med mine politikere i Fellesrådet og de nøkkelansatte som jobber på kirkegården, sier han.

Ikke på vigslet jord

- Vi ønsker ikke elementer på kirkegården som kan bidra til strid eller virke støtende på noen. Vi er i utgangspunktet restriktive med hva som tillates av kunst og skulpturer i tilknytning til våre gravplasser, sier Paulsen.

Han påpeker imidlertid at statuen ligger utenfor selve kirkegården, og derfor ikke ligger på vigslet jord.

- Om vi fatter en beslutning om at vi vil beholde den der, vil den bli ivaretatt på en god måte, slik at den kan bli en attraksjon, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer