Skumle saker i Trieste

Informativ krim fra en italiensk utpost.

BOK: Trieste er, geografisk sett, en av de mest interessante byene i Europa. Den italienske havnebyen ligger innerst i Adriaterhavet, så nær Øst-Europa som det er mulig - på en liten kyststripe omgitt av hav og Slovenia og Kroatia. Plasseringen har gjort byen til et eldorado for folk med skumle hensikter, som de uhederlige personene vi møter i Veit Heinichens debutroman.

Tysk forfatter

Heinichen er en tysk journalist som har bodd i Trieste i mange år, og han burde derfor ha solid grunnlag for egne meninger om både kriminalitet og politikk sett fra en av Vest-Europas utposter. Derfor er «Døden på venteliste» så underholdende og informativ å lese, den er mye mer enn en godt skrevet kriminalroman, den er også en skarp, men litt resignert kritikk av Berlusconis Italia. Dessuten har Heinichen klart den bragden det er å lage en politihelt som har kvaliteter utenom det rent etterforskningsmessige, faktisk er Proteo Laurenti en av de mest sympatiske og friske politifolkene jeg har lest om på lenge. Han er rundt 50, har egne meninger som han våger å stå for, har en kone han er svært glad i og en elskerinne i Kroatia som han også er svært glad i - og i løpet av «Døden på venteliste» får han også en gammel og sliten hund som han blir svært glad i.

Toppmøte

Men boka åpner i Romania, hvor en mann er i ferd med å begynne en kummerlig reise til Trieste for å finne ut hva som har skjedd med tvillingbroren hans. Vasile skulle få 10 000 dollar for å donere en nyre på en eksklusiv privat klinikk i Trieste, men så har han bare forsvunnet. Og Dimitrescu er ingen skvetten mann når han prøver å ta samme rute som broren. I Trieste plages alle av et nært forestående toppmøte mellom Berlusconi og den tyske kansleren, sentrum blir stengt av og diverse andre tiltak blir satt i verk. «Det er bedre å leve uten ideologier, i hvert fall var det sånn inntil for kort tid siden. Før fascistene igjen overtok den vakre byen vår», kommenterer Laurenti tørt. Legg så til en sveitsisk journalist som leter etter en lege som begikk et overgrep mot journalistens døde kone. Sporene har ført ham til Trieste, og dermed ligger alt til rette for en endelig konfrontasjon på luksusklinikken som Laurenti har fått ordre om å holde etterforskningsfingrene sine langt unna. Og veien dit blir alt annet enn forutsigbar.