Anmeldelse: Anne Holt, Furet/værbitt

Skummelt god timing

Anne Holts siste krim er en skremmende god samtidskommentar.

KRIMKLAR: Anne Holts nye krim handler blant annet om hvor farlig det er å egge opp ekstreme krefter med ekstrem retorikk. Foto: JOHN T. PEDERSEN
KRIMKLAR: Anne Holts nye krim handler blant annet om hvor farlig det er å egge opp ekstreme krefter med ekstrem retorikk. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Furet/værbitt»

Anne Holt

Krim

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2019

«Holt skriver i beste forstand krim med et glødende politisk engasjement.»
Se alle anmeldelser

Anne Holt er ganske suveren på timing. Midt i rabalderet rundt Abid Rajas oppgjør med retorikken i innvandringsdebatten, og mens Philip Manshaus gjør nazihilsen i retten, kommer hun med en krim som nettopp handler om hvor farlig det er å egge opp ekstreme krefter med ekstrem retorikk.

I fjorårets krim «En grav for to» ble vi introdusert for Holts nye gjennomgangsfigur Selma Falck. Den tidligere håndballstjernen og kjendisadvokaten ble tvunget til å flytte fra mann og barn fordi hun var nedsyltet i spillegjeld.

Nå er hun gjeldsfri, og har brukt det siste året på å promotere seg selv i kjendisprogrammer. Den nevrotiske Selmas eneste venn og sparringspartner er den paranoide og tidvis psykotiske Einar Falsen. Den tidligere politietterforskeren levde som uteligger i forrige bok. Nå har han fått en liten leilighet, og midt i sin forvirring er han en glassklar etterforsker.

Komplisert plott

Boka åpner høsten 2018. Da våkner Selma naken og forslått på en hytte. Det brenner rundt henne. Hun husker ingenting annet enn navnet sitt, og får så vidt reddet seg ut til en øde og iskald fjellvidde. Vi skrur så noen måneder tilbake i tid. Selmas datter Anine, som hater sin mor, skal gifte seg med historieprofessoren og Frp-eren Sjalg Petterson. Han har gjort karriere som innvandringskritisk ideolog med egen nettside. Under bryllupet reiser han seg og vil utbringe en skål for bruden. Han faller død om. Dødsårsaken er anafylaktisk sjokk grunnet kjent nøtteallergi. Problemet er at det ikke finnes spor av nøtter, verken i mat eller drikke.

Boka er ganske komplisert oppbygd. Ved siden av Selmas kamp på fjellet og kaoset etter Sjalgs død, følger vi et tredje scenario. Det er lagt til våren 2018. Den sympatiske høyremannen Tryggve Mejer har overtatt justisministerposten etter at tre Frp-ministere måtte trekke seg på grunn av skandaler. Nå mottar Mejer trusler og hatbrev fra både ekstrem høyre- og venstreside. Kona truer med å forlate ham på grunn av alle truslene, mens datteren sitter innestengt på rommet sitt. Hennes bestevenninne har tatt livet sitt etter netthat. Selv har hun sluttet som AUF-er fordi nettrollene ble for farlige.

Politisk engasjert

Det er med andre ord stort spenn og mange tråder i denne boka, og Holt klarer på bemerkelsesverdig vis å holde en viss orden. I et fjerde scenario kaller justisministeren inn til topphemmelig møte i en topphemmelig gruppe. Det er en attgløyme etter etterkrigstidens okkupasjonsberedskapsgrupper «Stay Behind». Gruppa sitter på enorme ressurser og skal rykke ut hvis Norge er truet. Justisministeren mener at nå er tiden inne. Demokratiet går nærmest i oppløsning på grunn av det mørke nettet, støttet av Russland. De andre i gruppa forsøker å stoppe ham. Spørsmålet er hvem som har kontroll på Harlequin, likvideringsgruppa.

Holt skriver i beste forstand krim med et glødende politisk engasjement. Svakheten blir ofte at hennes harmdirrende raseri går på bekostning av flyten og den litterære lødigheten. Det skjer også her. Replikkene blir vel lange, kunstige og forklarende. Det er også i overkant mange tilfeldigheter og shortcuts.

Men det er spennende, og det mest vellykkede, kriminallitterært sett, er der vi følger Selma på fjellet. Langsomt får hun hukommelsen tilbake, og det går opp for henne at hun må komme seg til sivilisasjonen og advare noen, ellers kan fryktelige ting skje. Avslutningen er dramatisk nok, selv om visse scener er i overkant lite troverdige – selv til krim å være.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer