Anmeldelse: Anne Holt, Furet/værbitt

Skummelt god timing

Anne Holts siste krim er en skremmende god samtidskommentar.

KRIMKLAR: Anne Holts nye krim handler blant annet om hvor farlig det er å egge opp ekstreme krefter med ekstrem retorikk. Foto: JOHN T. PEDERSEN
KRIMKLAR: Anne Holts nye krim handler blant annet om hvor farlig det er å egge opp ekstreme krefter med ekstrem retorikk. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Anne Holt er ganske suveren på timing. Midt i rabalderet rundt Abid Rajas oppgjør med retorikken i innvandringsdebatten, og mens Philip Manshaus gjør nazihilsen i retten, kommer hun med en krim som nettopp handler om hvor farlig det er å egge opp ekstreme krefter med ekstrem retorikk.

I fjorårets krim «En grav for to» ble vi introdusert for Holts nye gjennomgangsfigur Selma Falck. Den tidligere håndballstjernen og kjendisadvokaten ble tvunget til å flytte fra mann og barn fordi hun var nedsyltet i spillegjeld.

Nå er hun gjeldsfri, og har brukt det siste året på å promotere seg selv i kjendisprogrammer. Den nevrotiske Selmas eneste venn og sparringspartner er den paranoide og tidvis psykotiske Einar Falsen. Den tidligere politietterforskeren levde som uteligger i forrige bok. Nå har han fått en liten leilighet, og midt i sin forvirring er han en glassklar etterforsker.

Komplisert plott

Boka åpner høsten 2018. Da våkner Selma naken og forslått på en hytte. Det brenner rundt henne. Hun husker ingenting annet enn navnet sitt, og får så vidt reddet seg ut til en øde og iskald fjellvidde. Vi skrur så noen måneder tilbake i tid. Selmas datter Anine, som hater sin mor, skal gifte seg med historieprofessoren og Frp-eren Sjalg Petterson. Han har gjort karriere som innvandringskritisk ideolog med egen nettside. Under bryllupet reiser han seg og vil utbringe en skål for bruden. Han faller død om. Dødsårsaken er anafylaktisk sjokk grunnet kjent nøtteallergi. Problemet er at det ikke finnes spor av nøtter, verken i mat eller drikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer