Skummelt, skumlere, skrekk!

«What's your favourite scary movie?

Drew Barrymore er alene hjemme og skal kose seg med en god skrekkfilm. Så ringer telefonen og en stemme sier What's your favourite scary movie?" ...og marerittet er i gang. "Scream" i regi av Wes Craven revitaliserte en hel skrekkgenre med et selvironisk perspektiv på genren.

Gale mordere som jager uskyldige tenåringer og dreper dem med kaldt blod, spesielt hvis de har hatt sex, slo for alvor gjennom med "Halloween" i 1978. Her var det Jamie Lee Curtis som ble merket for livet når hun blir jaget av den psykotiske Michael Myers.

Tenåringer i livsfare er nærmest blitt en egen subgenren innenfor skrekkfilmen. Her er det mye blod og gørr, som seg hør og bør i en god skrekkfilm. Det som kjennetegner skrekkfilmen som genre er at det er filmer som leker med menneskets innerste redsler. Frykten for at noe lurer i mørke, redselen for at bak en normal maske skjuler galskapen seg, frykten for det onde og det ukjente.

Dagbladet.no presenterer her de mest skjelsettende tenåringsskrekkfilmene.

Stem på din favoritt!

"Halloween" (1978)

Regi: John Carpenter.Med: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Nancy Kyes, P.J. Soles.Mord-komplott: En ung gutt tar livet av barnevakten og kjæresten mens de har sex. Tolv år etter på rømmer en gal morder rømmer fra sinnsykehus og begynner å terrorisere uskyldige jenter.Overlevende: Jamie Lee Curtis

"Fredag den 13" (1980)

Regi: Sean S. Cunningham.Med: Betsy Palmer, Adrienne King, Jeannine Taylor.Mord-komplott: En ung gutt kalt Jason død på en leirskole, Crystal Camp. Ti år etterpå blir uskyldige tenåringer blir myrdet en etter en. Er Jason tilbake?Overlevende: Adrienne King.

"Prom Night" (1980)

Regi: Paul LynchMed: Leslie Nielsen, Jamie Lee Curtis, Casey Stevens.Mord-komplott: En liten pike blir drept i en lek, men noen så dem. Ti år senere er de samme ungdommene klar for skoleballet, men så begynner drapene.Overlevende: Jamie Lee Curtis.

"Nightmare on Elm Street" (1984)

Regi: Wes Craven.Med: Heather Langenkamp, Johnny Depp, Robert Englund, John Saxon.Mord-komplott: I drømme blir flere ungdommer plaget ev en barnemorder, men kan drømmer virkelig drepe?Overlevende: De fleste, eller...

"Scream" (1996)

Regi: Wes Craven.Med: Neve Campbell, David Arquette, Courtney Cox.Mord-komplott: Noen har sett for mange skrekkfilmer og tar det hele litt for alvorlig.Overlevende: Neve Campbell, David Arquette, Courtney Cox.

"Fryktens sommer" (1997)

Regi: Jim Gillespie.Med: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Freddie Prinze Jr.Mord-komplott: Fire tenåringer kjører på en person og dumper liket i vannet. Så kommer mannen med fiskekroken.Overlevende: Se oppfølgeren!