Skummende politisk såpe

NEW YORK (Dagbladet): Hillary Clintons nifse motpart i kampen om et sete i Senatet for New York, Rudy Giuliani, har i løpet av en drøy uke stått fram og fortalt om prostatakreft, utroskap og separasjon. Hans skuespiller- og journalistkone Donna Hanover har gråtkvalt fortalt hvorfor hun ikke har vist seg offentlig med sin mann de siste to årene: Rudy har vært utro med flere enn sin nåværende elskerinne, Judith. Før den elegante, fraskilte Judith Nathan hadde han et forhold til en av pressen forhatt medarbeider i rådhuset. Hillary må snart ha fått latterkrampe. Og det dypt moralistiske politiske USA har slått kraftige sprekker.

ALLE SKURKERS SKREKK, borgermesteren av New York, står nå i trøbbel til halsen. Moralens vokter som ville frata Brooklyns kunstmuseum all støtte fordi de viste kontroversiell kunst, som arresterer folk for å spytte på gata og som er uten medfølelse for uskyldige ofre for politiets kuler, er i «deep shit» som mannen på gata sier. Men møkka er stort sett privat. Det interessante er at folk flest gir blaffen. Meningsmålinger sier at Giulianis privatliv ikke påvirker deres syn på ham. Og særlig i liberale New York trekker folk på skuldrene. De visste jo at Rudy var en kald fisk. Nå har han stått fram og sagt det som det er. Det er noe annet enn presidentens hyklerske pekefinger på tv da han avviste all tukling med Monica Lewinsky, sier Giuliani-fansen.

ARVEN ETTER BILL Clinton og riksrettssaken er likevel viktig. Kongressen brukte mer enn et halvt år på en sak som handlet om en voksen manns seksuelle leker med en ung kvinne som syntes det var gøy. Den voksne mannen var dessverre president i verdens eneste supermakt og løy om forholdet. Hans mange fiender trodde de endelig kunne felle ham på moralsk grunnlag slik Gary Hart fikk erfare da han stilte som presidentkandidat for en rekke år siden og ble avslørt som utro ektemann. Bill Clinton ble forbausende nok den mest populære president noen gang politisk sett. Folk ga ham toppkarakter for de gode økonomiske tidene. Moralsk sett ble han sett på som en tufs. Men etter riksrettssaken er det ikke mye rom igjen for moralsk forargelse. Selv moralens vokter, republikaneren Newt Gingrich, ble avslørt som utro ektemann under riksrettssaken uten at det ble mer enn et blaff i media. Lav sigarføring i Det ovale kontor var bare bekreftelsen på det moralske hykleri i politiske kretser. Velgerne vil ha politikk som sikrer gode tider. Soveromsavsløringer vekker nå mest munterhet.

I NEW YORK ER RUDY Giuliani populær blant mange fordi kriminaliteten har gått kraftig ned. Selv om ferske tall fra i år viser en oppgang i mord og voldtekt, synker fremdeles all annen kriminalitet. New York er blitt trygg. Handel og turisme blomstrer. Hva Rudy driver med i privatlivet, er revnende likegyldig, sier et stort flertall. De som hater ham, hater ham fremdeles. De som elsker Rudy, snakker nå bare om hvor ærlig han har vært i forhold til Clinton. Ironisk nok vil Hillary måtte forholde seg taus om et utrolig fristende tema for politiske angrep. Rekylen ville bli en gjentakelse av hennes egen ektemanns villfarelser gjennom et langt liv. Og særlig de kvinnelige hvite velgerne trekker seg unna Hillary når de får en påminnelse om at Hillary har latt Bill ydmyke henne med sidesprang gjennom alle år. Men også Rudy må nå passe seg. Han har ikke noe å gå på i kampen som moralens vokter.

SKUMMET FRA SÅPEOPERAEN i New York har ikke lagt seg. At Giuliani har fått konstatert prostatakreft, er ingen munter melding. At hans politisjef for NYPD, Howard Safir, har fått samme melding, er heller ikke muntert. Det er bare ikke til å tro at New Yorks tohodete troll nærmest er blitt et talekor for prostataforskning. Nå venter alle at den forsmådde borgermesterfruen hevner seg ved å ta Broadway-rollen hun trakk seg fra da mannens prostatakreft-melding kom. Skuespilleren Donna Hannover var klar for de kontroversielle «Vagina-monologene» fra juni. De handler om å snakke fra underlivet. Vi venter spent på neste skumtopp i New York. I Guds eget land tar det aldri slutt.

UTFORDREREN: Hillary Clinton slåss med borgermester Rudy Giuliani om et sete i senatet for New York. Såpenivået overgås bare av Bill Clintons bravader i Det ovale rom.