Skup-prisen til Dagbladet for tredje året på rad

Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen tok storeslem for Våtdraktmysteriet.

SKUP-VINNERE:  Journalist Anders Fjellberg (t.v.) og fotograf Tomm W. Christiansen fra Dagbladet har reist Europa rundt for å finne svar på hvem som hadde kjøpt to våtdrakter og svømt avgårde fra Calais, i et håp om et bedre liv. I kveld fikk de den prestisjefylte SKUP-prisen for arbeidet. De fikk også Internasjonal Reporter-prisen i kveld, for samme sak. Foto: Jonas Pettersen / Dagbladet
SKUP-VINNERE: Journalist Anders Fjellberg (t.v.) og fotograf Tomm W. Christiansen fra Dagbladet har reist Europa rundt for å finne svar på hvem som hadde kjøpt to våtdrakter og svømt avgårde fra Calais, i et håp om et bedre liv. I kveld fikk de den prestisjefylte SKUP-prisen for arbeidet. De fikk også Internasjonal Reporter-prisen i kveld, for samme sak. Foto: Jonas Pettersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For tredje året på rad har Dagbladet blitt tildelt journalistprisen SKUP.

I år er det journalist Anders Fjellberg og fotograf Tomm W. Christiansen som fikk prisen for reportasjen «Våtdraktmysteriet».

- Dette er utrolig stort, for både meg, Tomm og Dagbladet. Det er en anerkjennelse av det arbeidet som er lagt ned i redaksjonen med undersøkende journalistikk, og vi ser at det bærer frukter. For min og Tomms del er det utrolig hyggelig å få en pris for et arbeid som har betydd mye for oss. Det er en sak vi har vært dypt engasjert i og har jobba med lenge. Men det føles rart  å stå og juble for en sak som fra start til slutt er en stor tragedie for de menneskene den handler om. Vi ble etter hvert kjent med to familier, som fikk en beskjed de håpa at de aldri skulle få, om at de to de var mest glad i og håpa var i live, aldri kom til å komme tilbake. De døde. Den viktigste konsekvensen av saken vår har vært å gi familiene et svar på hva som skjedde, sier Anders Fjellberg til Dagbladet.

Lørdag 13. juni i sommer gikk den første reportasjen i Dagbladet Magasinet. I «Våtdraktmysteriet» presenteres leserne for et mystisk likfunn på stranda på Lista i Vest-Agder. Levningene av et menneske i våtdrakt ble funnet 2. januar, og etter flere måneder var politiet fremdeles langt unna å identifisere den døde.

Et annet lik, iført samme type våtdrakt, ble også funnet på en nederlandsk strand, og etterhvert klarte nederlandsk politi å fastslå at to våtdrakter av denne typen hadde blitt solgt i den franske havnebyen Calais samme dag i fjor høst. Det var status i saken da Fjellberg og Christiansen begynte å se på den i april i fjor.

Her kan du lese hele reportasjen i en spesialutgave for nettet.

Da Fjellberg og Christiansen besøkte en flyktningleir utenfor Calais, fikk de tips om hvem en av de avdøde kunne være. Etter å ha fått tillatelse av den savnedes familie, kunne Dagbladet ta DNA-prøver som ble sammenlignet med politiets DNA-profil av de to druknede personene. Noen uker senere kom svaret: De hadde identifisert den døde som ble funnet i Nederland, den syriske 22-åringen Mouaz Al Balkhi.

Saken om identifiseringen ble oversatt til engelsk, og vakte så stor oppsikt at Dagbladet fikk konkrete tips om hvem som kunne være familien til den døde personen som ble funnet på Lista. En ny DNA-sammenligning kunne gjennomføres, og på ny ble det treff: Denne gang på 28 år gamle Shaid Omar Kataf, også han flyktning fra Syria.

Reportasjene har fått enorm oppmerksomhet verden rundt siden sommeren, og har blant annet blitt gjengitt i sin helhet i britiske Sunday Times og New Statesman, og belgiske De Standard. BBC har i skrivende stund laget fire innslag om saken.
Fjellberg ble også invitert av New York Times til å skrive en kommentar om situasjonen i flyktningleiren ved Calais, bedre kjent som «The Jungle».

Les Våtdraktmysteriet her!

Tidligere i kveld fikk de to også Internasjonal Reporters pris:

- Det er en veldig stort ære for meg, Tomm og de andre som var med å jobbe på «Våtdraktmysteriet», å motta denne prisen. Det betyr mye for oss. I tillegg er det en stor inspirasjon til å fortsette å reise ut og fortelle historier som vi mener er viktig at kommer fram. Flyktningsituasjonen er en av de viktigste sakene i vår tid, sier Anders Fjellberg til Dagbladet.

NRK Brennpunkt, Adresseavisen, Dagens Næringsliv og Bergens Tidene ble tildelt diplomer.

Dette var altså tredje året på rad at Dagbladet tok hjem Skup-prisen - Norges mest anerkjente journalistpris. For to år siden vant serien «Null CTRL», mens «Nigeriabåtene» stakk av med seieren i fjor.

- Vi bestemte oss for noen år tilbake at vi skulle gjenreise gravejournalistikken i Dagbladet, sier sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.

Han synes også det er stas med at fotograf Tomm W. Christiansen har vært med på arbeidet - og får heder. 

- Det handler om å bygge et lag, protitere og ha fokus. Jeg føler imidlertid ikke at jeg leder Barcelona eller Manchester United, men Leicester. Outsiderlaget, sier Dagbladets sjefredaktør.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer