Skurk igjen

NEW YORK (Dagbladet): - Av og til lurer jeg på om jeg har spilt for mange slemminger på film, sier Kiefer Sutherland og ler. Nå er han igjen filmaktuell som en mindre sympatisk fyr i thrilleren «Dark City».

Kiefer Sutherland innrømmer at han ikke akkurat har valgt roller som den store førsteelsker. I «Dark City» spiller han en professor som tukler med folks hukommelse.

- Jeg vil ikke si at det finnes noen typisk Kiefer Sutherland-rolle. Men jeg har vel valgt roller ut ifra hva jeg synes er spennende som skuespiller. Det er slik man utvikler seg. Det må være forferdelig kjedelig å skulle spille bare én type rolle.

Alltid skurk

31-åringen vil ikke være med på at han har blitt satt i «skurkebås» i Hollywood, men vedgår at mange har problemer med å skille Kiefer Sutherland fra rollene han spiller.

- Jeg har vel kanskje gjort for mange av de rollene på rad. Den fremste grunnen til at jeg har tatt disse rollene, er at de har mye styrke, og de er mer interessante og velskrevne enn den generiske helten, forklarer Sutherland.

Den mørke byen

I «Dark City» spiller Kiefer Sutherland Dr. Daniel Schreber, en sammensunket, nevrotisk psykiater som hjelper en gruppe likbleke, svartfrakkede skapninger med å eksperimentere på innbyggerne i «den mørke byen».

Sutherland gestalter en slags Judas-karakter som har forrådt sitt folk, og må leve med angsten og skyldfølelsen.
- Hvis du var den eneste personen i hele verden som visste sannheten, så ville du ha følt deg veldig alene. Du eksperimenterer på ditt eget folk, og fjerner deg fra omverdenen. Det var ut ifra dette at jeg utviklet Dr. Schreber fysisk, med det hengende øyet og den stakkato stemmen, forklarer Kiefer.

Selv om de fleste kjenner ham fra filmer som «Flatliners», «Young Guns» og «The Lost Boys», har Sutherland også gjort en rekke mindre kjente produksjoner og teaterstykker.
I fjor spilte han sammen med sin mor i «Glassmenasjeriet». Han har også spilt mot Liv Ullmann i den kanadiske filmen «Bad Boy».