Skvalder i det offentlige rom

Skvalder er i ferd med å fylle det offentlige rom. Gapestokk-journalistikken brer seg i massemediene. Kommersialiseringen av informasjonsindustrien, som massemedia er, setter dømmekraften på harde prøver. Ofrene er mange, pressens selvjustis illusorisk og tunge politiske kretser snuser på lovgivning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Språkforskere ved Universitetet i Oslo diskuterer faktisk om det offentlige ordskiftet er i ferd med å bli uhåndterlig. Det pekes på at også politikerne bidrar til dette. Når for eksempel en kvinnelig statsråd på sin frodige dialekt kanskje kunne si i en TV-debatt, at «Grethe - du lyg!» - ja, da viskes skillet ut mellom måten det tradisjonelt har vært talt i det offentlige rom, og slik det krangles på det private kammers! (Tenkt eksempel.) Da blir det genre-forvirring som gjør ordskiftet i det offentlige rom mindre operativt, og det er reduksjon i sivilisasjonsnivå, pekes det på. Godtfolks lyst til å ta budskapet på alvor reduseres. Retorikken i det offentlige rom ligger etter (ut-)dannelsesnivået i samfunnet.

Det begynte med pressens «Gro»-tiltale, med arrangerte fotos av politikerne, og ender opp i alvorlig kritikk som den det henvises til her. Når det ofte hevdes at Dagsrevyen i NRK er «offisiøs», formell og stiv, så behøver ikke slikt bare være negativt. Dersom språkforskernes betenkeligheter har noe for seg, kan det også være at Dagsrevyen fortsatt er «en livbøye for fornuften».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer