DEBATT

El-sparkesykler

Skviser oss ut av byen

Det oppleves som urettferdig at jeg og andre funksjonshemmede blir skvist ut fra fortauene – og dermed fra byen – fordi el-sparkesyklene ligger spredt omkring. Det burde være plass til alle.

EL-SPARKESYKKEL: Samfunnet er designet for ikke-funksjonshemmede, og diskriminerer dermed de som ikke passer inn i normalen, skriver innleggsforfatteren. Foto: Privat
EL-SPARKESYKKEL: Samfunnet er designet for ikke-funksjonshemmede, og diskriminerer dermed de som ikke passer inn i normalen, skriver innleggsforfatteren. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

El-sparkesyklene ligger spredd utover fortauet. Dette er blitt den nye normalen for borgere og besøkende i Oslo. For mange går det kanskje fint. De ser syklene ligge i veien, irriterer seg kanskje litt, men går rundt dem og fortsetter dit de skal. Så lett er det ikke om du er syns- eller bevegelseshemmet.

Når jeg skal ut, enten for å gå på butikken, rekke et møte eller rett og slett bruke byen, er det flere ting jeg som rullestolbruker må tenke på.

Jeg kan ikke bruke de gamle trikkene med trapper. Gæppen mellom tog og perrong gjør T-banen ofte ubrukelig, og byens bussjåfører glemmer til tider å ha med nøkkelen til bussens rullestolrampe. Utover det må jeg passe på om fortauskanten er lav nok til at jeg kan krysse gaten, og jeg må vite hvilke utesteder og kafeer som tillater besøk av funksjonshemmede.

Alle disse hensynene kommer ikke av at jeg er funksjonshemmet. De kommer av at samfunnet er designet for ikke-funksjonshemmede, og at det dermed diskriminerer de som ikke passer inn i normalen. Slik er det også med el-sparkesyklene.

De som så ofte sier at det tross alt går fremover, tar derfor altfor feil. El-sparkesyklene er et glimrende eksempel på nettopp det. Jeg har nemlig fått enda en barriere jeg må ta hensyn til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer