Skyer over Bollywood

Etter en het «indian summer» og et år hvor Bollywood-bølgen nådde nye filmfestivaler, de store musikalscener, Hollywood og en «kino nær deg», truer mørke skyer i horisonten. For mens eksporten og begeistringen for indisk film og kultur brer om seg internasjonalt, har bransjen alvorlige problemer på hjemmebane.

Så langt i år har Bollywood tapt over 220 millioner kroner på sviktende billettsalg viser en undersøkelse gjennomført av ET Intelligence Group og bransjebladet Film Information. Redaktøren av Film Information, Komal Nahta, mener bransjens eventyrsuksess de siste årene er en viktig forklaring til nedgangen. «Filmselskapene håpte å maksimere utbyttet av denne popularitetsbølgen med ensidig satsning på de største superstjernene. Kreativiteten og innholdet led under dette, for filmene ble kastet sammen og kastet ut på markedet. Tydeligvis kan ikke superstjerner redde filmer uten innhold», sier Nahta til BBC. Flere av filmene som ble satt i gang i suksesståka har floppet på hjemmemarkedet det siste året.

Piratkopiering er en annen svart sky over den indiske filmhovedstaden. Så truende at bransjen nå har tatt saken i egne hender etter at indiske myndigheter bekreftet at de er maktesløse overfor den omfattende piratkopieringen av Bollywoodfilmer. Ifølge Yash Chopra, leder for det indiske handelsdepartementets avdeling for underholdning, har Bollywood bestemt at alle som jobber i filmindustrien, på alle nivåer, nå skal donere en prosent av inntektene sine til et anti-pirat fond. Et forsøk på å sikre minkende inntekter i nedgangstider.

Indiske filmpersonligheter har lenge vært under konstant trussel fra den indiske mafien, og drap, drapstrusler, kidnapping, pengeutpressing og hyppige skyteepisoder har vært en del av bransjens dagligliv. Mafiaens inntog i Bollywood skjedde på 90-tallet da indiske filmskapere i pengenød fikk hjelp av de mektige herrer i indisk underverden. Mafiaen spyttet i penger, men krevde stadig større innflytelse over produksjonsprosessen og over stjernene. Indisk politi melder at mafiatrusselen har økt betraktelig i år: Omlag 30 Bollywoodstjerner lever under 24-timers politibeskyttelse, og flere har måttet hyre inn private vaktselskaper for beskyttelse mot drap og kidnapping. Redaktør av Film Information, Komal Nahta, tror vanskelighetene kommer til å virke positivt på lang sikt. At Indias filmfolk nå må satse på kvalitet. La oss håpe på en skikkelig Bollywood-happy-ending.