«SKAVLAN»-GJEST: Den svenske skuespilleren Ola Rapace er blant Fredrik Skavlans gjester denne uka. Rapace er aktuell i James Bond-filmen «Skyfall», som har norsk kinopremiere i morgen. Foto: Stella Pictures
«SKAVLAN»-GJEST: Den svenske skuespilleren Ola Rapace er blant Fredrik Skavlans gjester denne uka. Rapace er aktuell i James Bond-filmen «Skyfall», som har norsk kinopremiere i morgen. Foto: Stella PicturesVis mer

«Skyfall»-aktuelle Ola Rapace: Jeg gjør mine egne stunt

Slåss mot James Bond på toppen av hurtigkjørende tog.

STOCKHOLM (Dagbladet): 13 år etter at Ola Rapace (40) var ferdig utdannet skuespiller ved Teaterhögskolan i Gøteborg, har han kapret en rolle i intet ringere enn en James Bond-film.

I kinoklare «Skyfall» spiller Rapace skurken Patrice.

Scenene han medvirker i er få, men til gjengjeld svært intensive. Blant annet får han sette slåssferdighetene på prøve mot selveste James Bond. 

70 km/t Én av de actionfylte scenene Rapace utgjør en svært sentral del av, befinner seg på toppen av et hurtigkjørende tog.

Da han torsdag kveld gjestet talkshow-vert Fredrik Skavlans studio i Stockholm, sammen med blant andre Wenche Myhre, kunne han røpe at hans Hollywood-debut inneholder hverken juks eller fanteri.

- Vi står på et tog og slåss på ekte. Toget kjørte i rundt 70 kilometer i timen, sier Rapace under «Skavlan»-innspillinga.

Måtte overbevise Videre forteller han at det var regissør Sam Mendes som ønsket en skuespiller i rollen som hovedskurkens (Javier Bardem) høyre hånd, og ikke en stuntmann. 

- Jeg måtte bevise for stuntteamet og produsentene at jeg kunne kjøre motorsykkel og slåss da Sam ga meg rollen, sier Rapace.

Tilsynelatende var den svenske 40-åringen overbevisende nok: I «Skyfall» gjør han de fleste stuntene selv, bare med unntak av et par motorsykkelscener.

Roser Craig Skuespilleren beskriver sin Bond-karakter som «en voldsom fyr som synes slåssing er kult», før han roser sine nye kolleger.

- Det var et veldig varmt miljø. Daniel (Craig, hovedrolleinnehaver, journ. anm.) var veldig generøs. Han holder ikke på med noen prestisjekamp.

«SKYFALL»-SKURK: Svenske Ola Rapace spiller slåsskjempen Patrice i den siste James Bond-filmen i rekka. Foto: MGM / SF Norge AS
«SKYFALL»-SKURK: Svenske Ola Rapace spiller slåsskjempen Patrice i den siste James Bond-filmen i rekka. Foto: MGM / SF Norge AS Vis mer

- Men var han flink til å slåss?, lurer Skavlan på.

- Han lærer, sier Rapace og trekker på smilebåndet.

Kongelig i London Rapace kom nesten rett fra kongelig gallapremiere i London til Stockholm for å være «Skavlan»-gjest. I London fikk han hilse på prins Charles, og forteller at det var hysteriske tilstander under den storstilte verdenspremieren. 

To dager etter verdenspremieren i London, fikk norske kjendiser se Bond-film nummer 23 for første gang i kveld

Filmen har for øvrig blitt mottatt med gode anmeldelser og skriverier verden rundt, og har offisiell kinopremiere i Norge fredag.

Noomis eks Rapace er godt kjent i hjemlandet Sverige for sine roller i tv-seriene «Wallander» og «Tusenbröder», og har også hatt en rolle i den danske krimserien «Anna Pihl» som i Norge ble sendt på TV 2. 

GJENGANGER: Denne uka debuterer Ola Rapace på lerretet i en Hollywood-produksjon, men i morgen er ikke skuespillerens «Skavlan»-debut. Her fra 2010, sammen med artist Carola Häggkvist. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
GJENGANGER: Denne uka debuterer Ola Rapace på lerretet i en Hollywood-produksjon, men i morgen er ikke skuespillerens «Skavlan»-debut. Her fra 2010, sammen med artist Carola Häggkvist. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Privat har han vært gift med Hollywood-skuespiller Noomi Rapace i ti år. De to gikk fra hverandre i 2010, men deler fortsatt på ansvaret for sønnen Lev (9).

- Det fungerer fint, vi er profesjonelle og har ingen problemer med hverandre, har «Prometheus»-skuespiller Noomi Rapace tidligere sagt til Dagbladet om dét.

I samme intervju snakket Rapace om å spille mot eksmannen i den kommende filmen «Knoc Out»:

- Ola er én av de beste skuespillerne i verden og jeg gleder meg til å jobbe med ham igjen. Selv om vi har gått gjennom en skilsmisse, er vi fortsatt nære.

TIDLIGERE EKTEPAR: Ola og Noomi Rapace. Her under filmfestivalen i Venezia i 2010. Foto: AP Photo / Joel Ryan / NTB Scanpix
TIDLIGERE EKTEPAR: Ola og Noomi Rapace. Her under filmfestivalen i Venezia i 2010. Foto: AP Photo / Joel Ryan / NTB Scanpix Vis mer

«Skavlan» sendes på NRK1, fredag klokka 21.25.