Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skyfall» slo alle rekorder, men «License to Kill» var Bond i bøtta

Da «Dr. No» hadde premiere i 1962 hadde de færreste spådd at James Bond-filmer ville håve inn milliarder 50 år seinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da «Dr. No» hadde premiere i 1962 hadde de færreste spådd at James Bond-filmer ville håve inn milliarder 50 år seinere.

Men det skjedde da «Skyfall» ble Storbritannias mest innbringende film noensinne i 2012, med en samlet inntekt på over ti milliarder kroner etter datidas valutakurser.

Opp og ned Helt fram til da var «Thunderball» fra 1965 Bond-filmen som hadde håvet inn mest penger.

Som Dagbladets grafikk viser, har det vært mye opp og ned i franchisens historie. Fra pionertida med Sean Connery i hovedrollen og den litterære Bond friskt i publikums minner, til den mer komisk anlagte Roger Moore-æraen - som tydeligvis varte litt for lenge.

Moores siste film, «A View To a Kill», ble spilt inn da skuespilleren var nesten 60 år og representerte i sin tid et lavmål når det gjelder billettsalg.

Tror på tangering Heller ikke etterfølgeren, Timothy Dalton, ble en suksess. Først Pierce Brosnan, som overtok rollen i 1995 etter det lengste oppholdet serien noensinne har hatt, lyktes i å gjenreise seriens popularitet - og løftet den for hver film han deltok i.

Den kurven har Daniel Craig videreført med sine tre filmer - og snart vet vi om «Spectre» kan gjøre det like bra.

Det setter John Berge, redaktør for fan-nettstedet jamesbond.no, pengene på.

- Alt ligger an til at «Spectre» vil tangere «Skyfall», sier han.

Prestisje - Filmselskapet har lagt mye prestisje i dette og ikke minst penger, med et vanvittig budsjett. Men man skal aldri si aldri i denne bransjen og mye avhenger av hvordan amerikanerne mottar filmen. De får se den først ei uke etter Norge og halvannen uke etter britene, sier Berge.

Ifølge tidsskriftet The Economists opptelling har også Daniel Craig flere andre, kanskje mindre ærerike rekorder:

Ingen drikker i snitt så mange martinier som ham i løpet av en film, og ingen forfører så få damer.

I antall drap ligger likevel Pierce Brosnan-filmene et hestehode foran.

På filmnettstedet IMDBs brukergenererte rangering er det Craigs Bond-debut «Casino Royale» som er den kvalitetsmessig beste filmen, fulgt av «Goldfinger» (1964) og «Skyfall».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!