KOMMENTARER

Skygge på solsiden

Norges favorittferieland fengsler journalister og advokater - og gasser demonstranter. Bør norske turister boikotte Tyrkia, spør Geir Ramnefjell.

POPULÆRT: 407 000 nordmenn reiste til Tyrkia i fjor. Bare Spania og Hellas konkurrerer med Tyrkias tiltrekningskraft på norske turister. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
POPULÆRT: 407 000 nordmenn reiste til Tyrkia i fjor. Bare Spania og Hellas konkurrerer med Tyrkias tiltrekningskraft på norske turister. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ALANYA/OSLO (Dagbladet): Som norsk turist på vei til Alanya, med tre småbarn på slep klokka åtte om morgenen dagen etter at urolighetene begynte i Gezi-parken i Istanbul - var jeg antakelig den siste norske journalist som fikk vite om tåregassen og vannkanonene.

Hadde jeg koplet ut omverdenen fullstendig, kunne jeg ha vært lykkelig uvitende helt til jeg kom hjem uka etter. Den tyrkiske rivieraen er blitt blant nordmenns favorittreisemål, og da vet du hva som skjer: I Alanya og omegn er menyene og innkasterglosene på norsk. Mulighetene for å følge norsk fotball ligger bedre til rette her enn i en hvilken som helst gjennomsnittlig, norsk småby. Du risikerer for eksempel ikke å gå glipp av oppgjøret i Adeccoligaen mellom Ranheim og Ullensaker/Kisa. Harmonien er så total at hvis du ser en Aalesund-kamp på en lokal restaurant, får du høre AaFK-hymnen når laget scorer - mens kelnere i AaFK-drakter synger med.

Den nærmest eksplosjonsartede veksten i antallet norske turister til Tyrkia har utviklet seg i takt med den imponerende økonomiske utviklingen under statsminister Recep Tayyip Erdogans styre. Resultatet er blant annet synlig langs turiststripa rundt Alanya, der nybyggene reiser seg. Der du for ti år siden måtte krysse et støvete vei for å komme ned til den steinete stranda, møter du i dag grønne promenader og sandstrand. Nå har den økonomiske utviklingen bremset opp, men den har vært så påtakelig i et fattig land at selv det tradisjonelt sekulære området langs rivieraen har Erdogans mer eller mindre moderate islamistiske parti AKP fått en sterk posisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer