DEBATT

«Skyggebarna» er også våre barn

Barna må sikres samme omsorg og beskyttelse som andre barn i Norge.

TEAM:  Kjell Ingolf Ropstad (Krf) er vi glad for at KrF fikk gjennomslag for egne menneskehandelteam i alle politidistrikter. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
TEAM:  Kjell Ingolf Ropstad (Krf) er vi glad for at KrF fikk gjennomslag for egne menneskehandelteam i alle politidistrikter. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Gjennom å fortelle historiene til Skyggebarna har Dagbladet gitt ansikt til barn ned i 14-årsalderen som lever som sexslaver eller blir utsatt for andre former av grov utnytting. På verdensbasis kan så mange som 45 millioner mennesker være ofre for menneskehandel. Å tro at dette ikke skjer i Norge er naivt, og historiene til skyggebarna viser at vi er på overtid når det gjelder å sette inn gode tiltak.

Den siste handlingsplanen mot menneskehandel gikk ut i 2014. KrF har ved flere anledninger etterlyst en handlingsplan med tiltak både for å bekjempe menneskehandel internasjonalt og her hjemme, men etter to år har den fortsatt ikke kommet. Det haster med tiltak, og derfor er vi glad for at KrF fikk gjennomslag for egne menneskehandelteam i alle politidistrikter som kan arbeide målrettet med å etterforske saker og ta bakmenn.

Mange av barna som blir utnyttet er enslige mindreårige som bor på mottak. På Hvalstad Transittmottak hadde man tidligere et eget team med høy kompetanse og stor erfaring knyttet til identifisering av mulige ofre for menneskehandel. I 2011 og 2012 identifiserte teamet henholdsvis 26 og 42 mulige ofre for menneskehandel. Derfor er det viktig at KrF fikk gjennomslag for slike team på mottakene som kan forebygge, avdekke og sørge for at det settes inn tiltak når barn er ofre.

Både FAFO og Institutt for samfunnsforskning konkluderer i to ferske rapporter med at barn som er ofre for menneskehandel i Norge får for dårlig oppfølging og ofte møter handlingslammede voksne som ikke vet hvordan de skal håndtere en slik sak. Manglende kompetanse, fragmentert ansvar og lite samarbeid mellom viktige etater som barnevernet, UDI og politiet fører til at disse barn ikke blir fulgt opp og i mange tilfeller forsvinner før noen setter inn tiltak. Dette kan vi ikke la skje. Disse barna må sikres samme omsorg og beskyttelse som andre barn i Norge. Derfor fremmer vi nå forslag om å opprette en sentral enhet innenfor barnevernet som har ansvar for å følge opp ikke-bosatte barn som er ofre eller mulige ofre for menneskehandel.

Menneskehandel er en av vår tids største kamper. Situasjonen i verden med flere alvorlige konflikter og millioner av mennesker på flukt gir grobunn for at det kan bli enda flere ofre, og Norge må ta vår del av ansvaret. Da må regjeringen prioritere dette arbeidet høyere enn de gjør i dag.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer