Skyggemannen

Spennende krimdebut om norsk etterforsker i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er langt mellom de virkelig gode norske krimdebutantene, men av og til kommer det bøker fra nykommere hvor det meste er på plass.

Troverdig intrige

«Skyggemannen» er en slik bok, en debut som byr på en spennende og troverdig intrige, et knippe levende personer og et passe eksotisk miljø. Jorun Thørrings hovedperson heter noe så uvanlig som Orla Os. Hun kommer opprinnelig fra Vesterålen, men jobber nå som rettsmedisiner og spesialetterforsker i den franske hovedstaden. I tillegg er hun ung enke, inngiftet i en velstående, fransk familie som har akseptert henne mer etter at mannen omkom i en ulykke.

Barriere

Til å begynne med er alle disse uvanlige omstendighetene en ikke helt liten barriere å komme over for leseren. Men når man først har akseptert hovedpersonen og hennes omgivelser, er det lett å leve seg inn i handlingen. Det skal da også sies at Thørring har bygd opp en spennende historie rundt sin hovedperson. Den begynner med drapet på en ung mann i en sliten leiegård i Paris, men utvikler seg til en komplisert sak for Orla og hennes nærmeste medarbeidere, politimennene Hervé Marchal og Nicolas Roland. For snart skjønner Orla at noen - kanskje den ukjente drapsmannen - også er ute etter henne. Samtidig blir hun kjent med en mann som både er rik og sjarmerende. Selv har jeg bare et overflatisk kjennskap til Paris, men mye tyder på at Thørring har tråkket byen på kryss og tvers. Hun kjenner den godt, men hun bruker kunnskapen på en måte som verken er påtrengende eller tilgjort.

Tynn intrige

Hun bruker byen som åsted, men den blir mer enn en artig kulisse, leseren tas med til et levende Paris. Den største svakheten med «Skyggemannen» er nok at intrigen er en anelse tynn til tider, men det veies opp av et spennende persongalleri som holder på leserens interesse. Dessuten tar Jorun Thørring seg sterkt inn mot slutten, hun legger inn et par overraskende vrier og samler tråder på en overbevisende måte. Det er godt mulig at dette er høstens store kriminelle overraskelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer