Skyggen fra fortiden

Ektepar hjemsøkes av spøkelser i pene omgivelser.

Noe er galt, når Michelle Pfeiffers blodårer gjenstår som et sterkt minne fra en thriller om svik og bedrag.

Også Michelles gensere, der hun tynnkledd vandrer rundt i et billedskjønt Vermont, gjør et visst inntrykk, i tillegg til en rød kjole av absolutt designerkvalitet. Egenrådige badekar og oseaner av vann spiller ellers en hovedrolle i «Skyggen fra fortiden» - hva vi kan kalle et varmt forsvar for det overnaturlige.

Filmen er ikke uten kvaliteter. Som thriller holder den periodevis på spenningen, og filmatisk er Robert Zemeckis («Forrest Gump») og hans fotograf i godt slag. De tar oss til idylliske omgivelser og ekteparet Claire (Michelle) og Norman Spencer (Harrison Ford). Riktig et lykkebo, til Claire begynner å høre stemmer og se syner av en ung kvinneskikkelse, samt mistenke naboen for å være et monster.

Ford er et evig problem. Han høres ut som om han snakker med tarmene, og ansiktet er så låst i sitt ene uttrykk at vi lurer på om fjeset går opp i liminga ved den minste bevegelse. Pensjoner mannen! Og Zemeckis knekker sin egen film rundt midtveis. Sjokkeffektene er da oppbrukt og gjentas på autopilot. Han har lagt ut tråder for aldri siden å ta dem opp igjen. På slutten er vi utmattet av vann og splintrede speil.

Av nyere filmer om det overnaturlige har bare «Den sjette sansen» brukt spøkelser med intelligens og eleganse.

Delta i dagbladet.nos søkelseskonkurranse!

FARLIGE BAD: En rekke rystende baderomsscener i «Skyggen fra fortiden», hvor Harrison Ford og Michelle Pfeiffer spiller det vellykte par - om kanskje ikke så veldig lykkelige, akkurat.