Skyggen over dikterlivet

Biografi som lykkes i mye, men ikke i alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Anne-Lise Seip, professor emeritus i historie ved Universitetet i Oslo, sier i forordet at hun påbegynte arbeidet med denne biografien om Johan Sebastian Welhaven i 2001. Det er som seg hør og bør ikke noe hastverksarbeid som foreligger.

Hennes viktigste publikasjoner fra før er bind åtte i Aschehougs Norgeshistorie, to bind om norsk sosialpolitikk fra 1740-1975 og en studie i fire deler om Eilert Sundt. Johan Sebastian Welhaven (1807-1873) levde i det tidsrommet Anne-Lise Seip har tilbrakt det meste av sitt forskerliv i begynnelse og midten av det nittende århundret.

I forordet forteller forfatteren at hun kontaktet Ingard Hauge som i 1890-92 utga Welhavens samlede verker i fem bind som også inneholder brevmateriale, men han døde før hun fikk snakket med ham. Foruten denne utgaven har hun brukt brevsamlinger i Det Kongelige Bibliotek i København og i håndskriftsamlingen i Nasjonalbiblioteket i Oslo samt en pakkesak fra Riksarkivet i Oslo, Utnevnelser 1846-51, fra Kirkedepartementet (het vel Indredepartementet den gangen). Ved siden av Welhavens verker er det brev som er hovedkilden for biografien, og da for en stor del brev som tidligere er publisert i bokform.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer