FREDRIK FASTING TORGERSEN: Drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen fyller 80 år i oktober. Nå aktuell med foto- og diktsamling.Foto:Tore Sandberg/Dagbladet
FREDRIK FASTING TORGERSEN: Drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen fyller 80 år i oktober. Nå aktuell med foto- og diktsamling.Foto:Tore Sandberg/DagbladetVis mer

Skyggesidens dømte poet

Fredrik Fasting Torgersen blir 80 år i oktober. Nå er han ute med en nygammel foto- og diktsamling.

Kommentar

Nylig var det flust med folk på Tronsmo bokhandel i Oslo da Fredrik Fasting Torgersen slapp ei bok sammensatt av dikt hentet fra hans tidligere utgivelser «Særmelding», «Et lite brev», «Kjør varsomt» og «Kunnskaper i karate».

Boka viser også Torgersen som skyggesidens fotograf fra tida han var fast tilknyttet i ukebladet Aktuell Rapport med spalta «På livets skyggeside», som han hadde fra 1974 til 1982. Fototeknisk vil nok enkelte rynke på nesa, men bildene er tidsvitner fra ei nær fortid med medmennesker uten jåleri. Dette er levd liv med oppblåste ansikter, angst og tannløse smil fulle av rus og krigsminner.

Torgersen satt i olajakka og olabukse, han unnskyldte seg mens han signerte bøkene med at han hadde problemer med å holde i pennen ettersom han hadde brukket to fingre.

For ordens skyld opplyses det om at i Torgersen-saken er folk fortsatt steile. Noen hevder han er dundrende skyldig, mens andre, som Tor-Erling Staff og jusprofessor Ståle Eskeland, mener det stikk motsatte.

Fasting Torgersen ble i 1958 dømt til livsvarig fengsel og ti års sikring for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Oslo, av dette sonet han 16 år i fengsel før han i 1974 ble løslatt. Torgersen har begjært straffesaken sin gjenopptatt fem ganger i perioden mellom 1958 og 2007, men begjæringene om gjenopptakelse er alle gangene avvist. Men dette hindrer ikke Torgersen og hans støttespiller i å fortsette kampen, ettersom de hardnakket hevder at Torgersen er offer for historiens verste justismord.

Under boklanseringa var Staff innom. Eskeland holdt en liten appell, mens seansen ble ledet av forfatter Thorvald Steen. Han opplyste at kampen om rettferdighet ikke er over, ettersom norsk P.E.N. skal engasjere seg også. P.E.N. er den norske avdelingen av International P.E.N., verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.

Torgersen sa på sin side ingenting direkte om saken, men tok utfordringen og leste dikt i levende live, en av de første gangen han har gjort dette i byen som har voldet ham så mye smerte:

DEN GAMLE

Lasaronens blod

rant utover fortauet,

det innslåtte, herjete ansiktet

vekket ingen medlidenhet -

strømmen av mennesker seg forbi fillebylten -

kunne de ane

at det var en av krigens helter

som nå var falt?

Vi kan legge til at etter påske vil Dagbladets diktspalte trykke flere av Torgersens dikt og fotografier, ettersom vi er den eneste spalta på denne siden av loven som støtter Gjenopptagelseslyrikkommisjonen. Så får de rettens noble herrer og damer ha sin samvittighet og prestisje.