DEBATT

Skogbrannfare:

Skyhøy skogbrannfare – ta ansvar!

Dagens situasjon med tørt, varmt vær og lite nedbør ligner veldig på forholdene i forkant av den største brannen i Norge siden krigen. Neste uke er det ti år siden skogbrannen i Froland.

STØRSTE SIDEN KRIGEN: Brannen i Froland kommune startet 9. juni i 2008 som følge av at beltene på en skogsmaskin slo gnister og antente brennbart materiale. Nærmere 30 000 mål ble svidd av i løpet av en snau uke. Brannen kostet samlet rundt 100 millioner kroner, og var den største brannen i Norge siden andre verdenskrig. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
STØRSTE SIDEN KRIGEN: Brannen i Froland kommune startet 9. juni i 2008 som følge av at beltene på en skogsmaskin slo gnister og antente brennbart materiale. Nærmere 30 000 mål ble svidd av i løpet av en snau uke. Brannen kostet samlet rundt 100 millioner kroner, og var den største brannen i Norge siden andre verdenskrig. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regn, regn, regn, regn,

øsende regn,

pøsende regn,

regn, regn, regn, regn,

deilig og vått,

deilig og rått!

Sigbjørn Obstfelder

Men de neste dagene er det ikke meldt nedbør av betydning. Dessverre, vil jeg si, med fare for å fornærme solhungrige nordmenn.

Dagens værsituasjon gjør at en skogbrann kan utvikle seg raskt og få svært stort omfang. Slike branner kan spre seg med hastigheter opp til 60 km/t. Selv om brannen varsles raskt og vi kommer hurtig til med mye ressurser, er det vanskelig å slokke branner under disse værforholdene.

Brannen i Froland kommune startet 9. juni i 2008 som følge av at beltene på en skogsmaskin slo gnister og antente brennbart materiale. Nærmere 30 000 mål ble svidd av i løpet av en snau uke. Brannen kostet samlet rundt 100 millioner kroner, og var den største brannen i Norge siden andre verdenskrig.

I tillegg til de direkte ødeleggelsene og kostnadene, oppleves en slik storbrann svært skremmende for alle som blir berørt.

Vi lærte mye av brannen i Froland. I dag er det blant annet et enda bedre samarbeid mellom brann- og redningsvesenet og Sivilforsvaret. Vi har innført et felles system for hendelseshåndtering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer