Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ny justisminister:

Skyhøye forventninger

En gammel kronprins er blitt en ny.

COMEBACK KID: Stjerneskuddet Tor Mikkel Wara var i 1987 formann i Fremskrittpartiets Ungdom. Seks år tidligere var han rådgiver for Carl I. Hagen. Foto: Eystein Hansen / NTB / Scanpix
COMEBACK KID: Stjerneskuddet Tor Mikkel Wara var i 1987 formann i Fremskrittpartiets Ungdom. Seks år tidligere var han rådgiver for Carl I. Hagen. Foto: Eystein Hansen / NTB / Scanpix Vis mer
Kommentar

Det er et comeback av de helt store, når Tor Mikkel Wara nå er blitt landets nye justisminister.

Allerede som 21-åring var den nå 53 år gamle Wara partibygger Carl I. Hagens rådgiver. Han rakk å bli både FpU-formann, bystyrerepresentant, stortingsrepresentant og nestleder før han trakk seg fra rikspolitikken i 1993. I forbindelse med det berømte landsmøtet på Bolkesjø året etter meldte han seg ut av FpU, sammen med de andre framtredende liberalistene. De siste 24 årene har Wara derfor vært kommunikasjonsrådgiver og «tidligere Frp-politiker». Samtidig har han hele veien vært en av Siv Jensens nærmeste rådgivere.

Fremskrittspartiets tre forrige justisministre kommer til å gå inn i historien som noen av Jensens minst vellykkede valg. Dette valget kan vise seg å være skikkelig smart. Frp-lederen tror nok at hun vet hva hun får når hun henter inn den kjæreste av alle Carl I. Hagens tidligere kronprinser.

Selv om Wara har vært ute av rikspolitikken, har han nemlig vært aktiv på bakrommet. De andre liberalistene og medlemmene av «firerbanden» falt i unåde hos partiformannen og har stort sett vært ute av selskapet siden. Men Hagen brukte raskt igjen Wara som rådgiver. Siv har fortsatt å bruke ham. Først uoffisielt, etterhvert helt åpent.

Etter valget i 2005 inviterte hun som parlamentarisk leder Wara inn i varmen til å holde foredrag for stortingsgruppa, da jeg skrev bok om henne året etter beskrev hun Wara som «en nær samarbeidspartner og en dyktig politiker». Carl I. Hagen fortalte i samme sammenheng at de hadde hatt et godt forhold hele tida, og at Wara snakket jevnlig med både ham, kona Eli og med Siv Jensen.

Den nye justisministeren kjenner med andre ord partilederens prosjekt intimt, og vil som statsråd styrke Fremskrittspartiet som styringsdyktig regjeringsparti.

Carl I. Hagen tilbød alt tidlig på nittitallet Wara å etterfølge ham som leder. Finnmarkingen var et åpenbart politisk stjerneskudd, med appell langt utover Fremskrittspartiets velgere. Han tas i dag imot med begeistring også av samarbeidspartiene, og regnes som et sikkert kort. I gangene på Stortinget i dag snakkes det om at den tidligere kronprinsen også kan bli Siv Jensens etterfølger som partileder.

Potensialet er der, men det blir spennende å se om Wara vil oppfylle de skyhøye forventningene. Det er 24 år siden han var aktiv politiker, han har utvilsomt forandret seg siden den gang. Da var han overbevist liberalist av den sorten vi sjelden ser i Norge, ønsket seg fri innvandring og advarte mot nasjonalismens framvekst. Nå er han fagfilosof, erfaren lobbyist og ganske sikkert en dreven pragmatiker.

Wara går inn i et av landets tyngste departementer, og en sektor som står foran store omstillinger. Han skal turnere motstridende forventninger og interesser, og kan ta en av regjeringens mest framtredende posisjoner. 24 år etter «Dolkesjø» nyter han stor respekt både hos de ulike fløyene i Fremskrittspartiet, og i andre partier. Når skal Wara forme sin rolle, og særlig på innvandringsprofilen vil han følges med argusøyne av partikolleger.

Paradoksalt nok var det liberalistenes skjebne på Bolkesjø som ga rom og jobb til Siv Jensen i Frp. Å gi rom til den fremste blant dem nå kan være genialt.

NY JUSTISMINISTER: Carl I. Hagen tilbød Tor Mikkel Wara å ta over som leder i Fremskrittspartiet, men da sa Wara nei. Det er et politisk comeback av de sjeldne når Wara nå blir justisminister. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling