Skyld, skam og sex

Kjære Elisabeth Eriksen. Jeg er glad i Ludo, men jeg er også glad i alkohol og sex.

SKYLD: «Det er altfor mange som legger skyld og skam på offeret. En av dem er lensmann Elisabeth Eriksen», skriver artikkelforfatteren.
SKYLD: «Det er altfor mange som legger skyld og skam på offeret. En av dem er lensmann Elisabeth Eriksen», skriver artikkelforfatteren.Vis mer
Debattinnlegg

Hvis jeg går på byen i dag, møter en fyr, flørter, og han seinere på kvelden voldtar meg, mener 28 prosent av norske menn at jeg har meg selv å takke. Dette er bare ett av mange skremmende tall som kom fram i en undersøkelse Amnesty bestilte for å kartlegge holdninger til overgrep.

Dessverre er det altfor mange som legger skyld og skam på offeret. En av dem er lensmann ved Orkdal og Agnenes lensmannskontor, Elisabeth Eriksen. En skulle anta at hun forstår prinsipper som «min kropp» og «din kropp», men her er sannheten skuffende. Eriksen sier i et intervju med Dagbladet at stadig mer frilynt sex kombinert med alkohol i stor grad gjør ofrene ansvarlige. Hun leker også med ideen om at en del anmeldte voldtekter ikke er overgrep, bare anger. Blant annet uttaler hun: «Terskelen for å ha sex er ikke høy. Det kan synes som de tar for lett på det. Vi kunne unngått flere anmeldelser om de unge hadde høyere terskel for sex - om spilte Ludo i stedet for å ha sex på nachspiel».

Som ung jente med begeistring for både sex og Ludo vil jeg be Eriksen drite og dra. Det er en enorm forskjell på samtykkende og tvungen sex. Å viske ut skillelinjene er forkastelig - det undergraver overgrepsofres rettssikkerhet og troverdighet. Årlig blir mellom 8000 og 16 000 jenter utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk i Norge. Et av de største problemene med overgrep er at få blir anmeldt. Det forstår jeg godt. Hvem vil anmelde når lensmannen mener det er din egen feil? Eriksen burde skamme seg. Du har aldri skyld i at andre tar seg til rette på din kropp mot din vilje. I 2013 burde det være en selvfølge.

Jeg tror på mennesker. Jeg tror en gutt klarer å se en drita jente uten å voldta. Eriksen kan ha rett i at en del, ikke alle, voldtekter kommer av misforståelser. Mange kunne vært hindret om partene hadde vært kjent med temaer som «reelt samtykke» og «grensesetting». Vi må gjøre noe med det. Vi kan ikke godta at noen prøver å legge skyld på offeret.Hvis vi slutter å oppføre oss som konservative moralister som tror et aktivt seksualliv er en synd, kan vi se på løsninger: Voldtektsmottak i hver kommune. Øremerkede midler til etterforsking. Et politi med kunnskap om emnet. Forebygging. Fokus på grensesetting og respekt for kropp inn i skolepensum.

Kjære Elisabeth Eriksen. Jeg er glad i ludo, men jeg er også glad i alkohol og sex. Likevel vil jeg forbeholde meg retten til selv å bestemme når det er greit at andre mennesker klår på kroppen min.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.