Skylder på hverandre etter konsertavlysning

Politiet ble aldri kontaktet og alternative spillesteder aldri sjekket ut. Nå skylder Rikskonsertene og Cosmopolite på hverandre etter at jødiske musikere ble nektet å opptre på Oslo-klubben.

Ledelsen ved multikulturelle Cosmopolite Scene i Oslo skyldte på fare for sikkerheten da de valgte å avlyse konserten med sveitsisk-jødiske Kol Simcha søndag kveld. Men klubben mottok aldri noen trusler. De ansatte følte seg imidlertid truet gjennom medias beskrivelse av konflikten mellom palestinere og jøder.

- Det ble skrevet om at det kanskje var terrorister i Oslo. Derfor avlyste vi, forteller daglig leder på Cosmopolite, Ricardo Sanchez.

Stilte ikke spørsmål

Han bekrefter at stedet aldri tok kontakt med politiet for å ivareta sikkerheten.

- Politiet ødelegger stemningen på et kulturarrangement. Dessuten var det Rikskonsertene som burde ha kontaktet politiet, sier Sanchez. Rikskonsertene formidlet den ti konserter lange turneen med Kol Simcha, som skulle ha vært avsluttet på Cosmopolite.

- Jeg vet ikke om politiet ble kontaktet, men det var i så fall Cosmopolites ansvar, hevder direktør i Rikskonsertene, Einar Solbu.

- Ettersom fare for sikkerheten var årsak til avlysningen, stilte dere spørsmål om politiet var kontaktet?

- Nei, det gjorde vi ikke. Vi ville at konserten skulle finne sted, men la ikke noe videre press på Cosmopolite.

Fungerende informasjonssjef Audun Øvrebø ved Oslo-politiet sier at politiet ville tatt de nødvendige forholdsregler hvis de hadde fått en henvendelse om å beskytte de ansatte på Cosmopolite eller de jødiskættede musikerne.

- Hvis en eller flere personer i samfunnet føler seg truet, så må politiet gjøre noe med det, sier han.

Feige

Det stormer rundt både Cosmopolite og Rikskonsertene etter at konserten med klezmer-bandet Kol Simcha ble avlyst.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland kaller i Aftenposten avlysningen av konserten for et nederlag for demokratiet. Høyres Inge Lønning sier til samme avis at en avlysning på grunn av frykt for bråk er det samme som å sende ut en invitasjon til dem som vil sjikanere jøder.

Kol Simcha reiste mandag hjem til Sveits i sinne. Siden den gang har ledelsen på Cosmopolite, kjent som landets viktigste scene for etnisk og flerkulturell musikk, mottatt brev der de beskyldes for å være jødehatere og rasister.

- Vi beklager overfor det jødiske samfunnet i Norge. Vi var kanskje litt feige da vi avlyste, sier Ricardo Sanchez.

Ripe i lakken

- Dette er en kraftig ripe i lakken for Cosmopolite. De har brutt en kontrakt med oss, og hendelsen må vurderes, sier Solbu i Rikskonsertene. Avlysningen er trolig også en ripe i lakken for Rikskonsertene. De fikk beskjed om avlysningen allerede onsdag i forrige uke, fem dager før konserten skulle finne sted. Men de forsøkte aldri å finne et reservested.

- Det var for kort tid til å finne et annet sted vi kunne gjennomføre en profesjonell konsert på, hevder direktør Solbu.

På Rockefeller, Oslo ledende konsertklubb, sto både hovedscenen og det romslige kjellerlokalet John Dee ledig på den aktuelle kvelden.

- Vi ville vært positive til en henvendelse om å flytte konserten hit. Det ville vært praktisk mulig på noen dagers varsel. Men jeg har forståelse for Cosmopolites avgjørelse, sier Rockefellers bookingansvarlige, Roar Gulbrandsen.

Statssekretær Yngve Slettholm i Kulturdepartementet sier til Dagbladet at han mener det er Cosmopolite som bør lastes. Departementet har fått en orientering fra Rikskonsertene om at avlysningen var Oslo-klubbens ansvar. Den har kulturministeren og hennes folk godtatt.

FIKK IKKE SPILLE: Kol Simcha reiste i sinne hjem til Sveits etter konsertavlysningen på Cosmopolite. Nå skylder Rikskonsertene og Cosmopolite på hverandre.