Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skylder på «Idol» og late journalister

Christer Falck legger ned plateselskapet.

(Dagbladet.no): Christer Falck legger ned plateselskapet C+C Records etter tolv år. Selskapet har utgitt artister som Karen Jo Fields, Sofian og Tungtvann, men nå er det definitivt slutt.

Økonomisk går ikke selskapet rundt.

- Dette er noe jeg har tenkt på mer eller mindre daglig de seineste årene. Det har vært forbundet en god del dårlig samvittighet med driften, og det er ikke noe man har lyst til å føle på seg. Det er kjipt å måtte si til artistene sine at «nei, det er ingen som skal intervjue dere i dag heller», sier Falck til Dagbladet.no.Klandrer «Idol»
Falck har ikke bestemt seg for hva han nå skal gjøre, men sier han ikke syns synd på seg selv. Artistene hans er han mer bekymret for.

- Ja, fordi de skal konkurrere på det markedet som er nå. Konkurransen er rett og slett usunn. Alle vil ha det samme: Har man musikk som krever bittelitt fra lytteren eller seeren, velger media å kjøre han Idol-Gaute i stedet. Det er klart at Idol har mye av skylda for at mindre selskaper sliter. Det skrives bare så utrolig mye om Idol-Børre - for hver helside om Idol kunne man fått plass til to mindre saker om ålreite ting.

Falck er også oppgitt over nivået på en del norske musikkjournalister.

- Journalister gjør også en slett jobb. Før brant rockejournalistene for artistene, men i dag skal de ha en sak servert på sølvfat. Det holder ikke at man har en jævlig bra plate - man skal ha skandaler, sex eller være i slekt med Idol-Ali i tillegg. Ja, jeg også kunne ha signert to Idol-artister i året, satset på karaoke og gitarkameratshow. Men for meg er musikk for hellig til at jeg gidder å satse på coverversjoner av gamle hits. Musikk er altfor hellig - da kan jeg heller selge fisk eller smoothies eller noe.


Lykkes kunstnerisk


Platesjefen og realitykjendisen kommer trolig til å jobbe videre med noen av artistene.

- Men vi kommer ikke til å ha noe kontor. Det viktige er at ingen av artistene mine skal havne i de store multinasjonale plateselskapenes klør. Det skal være glede forbundet med musikk, og et stort plateselskap er bare skittent, mener Falck.

Han mener at det er tegn på at noe er fryktelig galt når et plateselskap har hele katalogen til et band som The Beatles, men likevel klarer å gå i underskudd.

- Det er et helt umulig krav om rask økonomisk gevinst. Selskapene må ha overskudd og satser på kjappe hits, og det er langt viktigere enn å bygge opp artistene. Publikum sliter med å få et eierforhold til artistene, og da blir det sånn at man laster ned låta fra nettet i stedet - gjerne uten å betale for det.

36-åringen sier han uansett gir seg med hevet hode.

- Jeg syns at vi har lykkes kunstnerisk - vi har utgitt 50 skiver, og godt over halvparten av dem kommer til å bli snakket om i framtida. Det var bare det bedriftsøkonomiske som ikke fungerte.


Karlsen støtter


Også andre mindre, norske plateselskaper gir Falck støtte. Marit Karlsen i Trust Me Records - som blant annet utgir Adjagas og Monomen - mener det å drive plateselskap er en utakknemlig jobb.

- Det er umulig å leve av å drive et lite selskap som satser fra sin private lomme, og ekstremt vanskelig å gjøre folk fornøyde - journalistene vil hele tiden fortelle oss hvordan vi skal drive selskapet, mens artistene er sure over at de ikke selger nok. Det er et masochistisk prosjekt, og jeg har full forståelse for at Christer nå gjør det han gjør, sier Marit Karlsen.

Hun mener det er en rekke bransjemekanismer som gjør det vanskelig å drive indieselskap.

- Platekompaniet gjør meg for eksempel frustrert veldig ofte. Til tross for at de selger mye norsk musikk suger de også margen ut av de små, norske selskapene. Konsekvensen kommer til å bli at de ikke har noen selskaper å tjene penger på til slutt.

Heller ikke Karlsen utelukker at hun vil gi seg i nærmeste framtid.

- De første årene gjorde jeg mye feil, tryna hele tiden. Så løsna det litt, og jeg solgte leiligheten for å satse litt til. Jeg har et par utgivelser til høsten, men om jeg ikke går i null da kommer jeg til å gi meg. Det er ikke noe cash-flow, og jeg orker ikke å være blakk lenger. Det er krevende å hele tiden være den som satser og risikerer, men som bare får mos og regninger tilbake. I likhet med Christer drømmer jeg vel om en hyggelig telefon, jeg også.


Tungt med radiospilling 

Bjørn Hauge i Big Dipper Records (blant annet Minor Majority og The Cumshots) har også flørtet med tanken om å gi seg. Men bare av og til.

- Det har ikke vært veldig aktuelt ennå. Det skjer jo en del positive ting også - alt er ikke bare dritt. Men det er klart det er vanskelig å få oppmerksomhet. Det er en kamp, sier Hauge.

Claes Olsen i Racing Junior (blant annet Animal Alpha, Bonk, Salvatore) forteller at det er vanskeligere å selge veldig mye plater, men at salget via internett øker jevnt. Olsen syns ikke det er umulig å få spalteplass i media, men at radiomarkedet er tyngre enn før.

- Da omleggingen skjedde i P3, sa man jo at dette kom til å bli døden for mange av småselskapene. Og det ser vi kanskje nå. Det er nesten helt umulig å få mye radiospilling for smalere ting. Gramo-inntektene - som er viktig for oss - gikk for eksempel ned med 33 prosent fra 2003 til 2004, hevder Olsen.


Hver torsdag sender Dagbladet nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis.

Meld deg på:


litteraturavisa kulturavisa
Navn:
E-post:

MÅ FINNE PÅ NOE NYTT: Christer Falcks artister, blant annet Sofian, må finne seg et nytt hjem når C+C Records legger ned. FOTO: FRANK KARLSEN
MÅ FINNE PÅ NOE NYTT: Christer Falcks artister, blant annet Sofian, må finne seg et nytt hjem når C+C Records legger ned. FOTO: FRANK KARLSEN Vis mer
VANSKELIG RADIOMARKED: Claes Olsen i Racing Junior.
STØTTER FALCK: Marit Karlsen i Trust Me Records.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling