SNAKKER OM «BEATLES-SKILSMISSEN»: I et ikke tidligere publisert opptak sier John Lennons enke Yoko Ono at Paul McCartney skapte splid i Beatles. Her er de to fotografert sammen på en filmpremiere i 2011. Foto: AP Photo/Joel Ryan
SNAKKER OM «BEATLES-SKILSMISSEN»: I et ikke tidligere publisert opptak sier John Lennons enke Yoko Ono at Paul McCartney skapte splid i Beatles. Her er de to fotografert sammen på en filmpremiere i 2011. Foto: AP Photo/Joel RyanVis mer

Skylder på Paul McCartney for «Beatles-bruddet»

- De ble mer og mer som Pauls band, og det likte ikke de andre.

(Dagbladet): I sommer ble det kjent at den pensjonerte musikkveteranen Joe Smith ville donere bort over 200 intervjuer med kjente artister, musikere og ikoner fra musikkbransjen, som ikke tidligere er publisert.

Intervjuene er gjort på gamle kassetter der vi hører storheter som Tony Bennett, David Bowie, Paul McCartney, Mick Jagger, B.B King og Yoko Ono fortelle om livene sine, musikken og erfaringer.

Kassettene som ble donert til USAs kongress- og nasjonalbibliotek ,The Library of Congress, ligger nå tilgjengelig på nett.

Skylder på McCartney I Smiths intervju med John Lennons berømte enke Yoko Ono fra 1987, snakker hun ut om det hun omtaler som «Beatles-skilsmissen».

- The Beatles var i ferd med å bli veldig selvstendig. Hver og en av de var selvstendige. John var faktisk ikke den første som ville forlate Beatles. Ringo Starr fortalte til John og meg at han ville forlate bandet, og så var George Harrison neste. Paul McCartney var den eneste som prøvde å holde Beatles sammen. De andre tre mente at Paul bare ville holde dem sammen som «sitt» band. De ble mer og mer til Pauls band, og det likte ikke de andre, forteller hun på opptaket. 

Videre forteller hun at bandoppløsningen gikk hardt utover forholdet til Lennon. Han savnet bandkameratene mye i ettertid, og han «forventet at hun skulle erstatte det savnet».

- Ikke hennes skyld Yoko Ono har flere ganger tidligere blitt anklaget for å være en av grunnene til at bandet gikk fra hverandre i 1970. I et intervju med David Frost fra i høst, gjengitt av britiske The Guardian, snakket nettopp Paul McCartney ut om disse ryktene.

- Det var definitivt ikke Yoko Ono sin skyld at vi «slo opp». Gruppa var allerede i ferd med å gli fra hverandre, sa han.

Han innrømmet likevel at Ono noen ganger kom i veien for gruppas studioarbeid, men at hun til syvende og sist var en god innflytelse på Lennon. Han mener blant annet at Lennon ikke ville ha skrevet storhiten «Imagine» uten henne.

- Jeg tror ikke han hadde gjort den uten Ono, så jeg syns ikke man kan skylde på henne. Da Yoko kom inn i Johns liv var hennes avantgarde-kunst og hennes syn på ting veldig attraktivt for John. Hun viste ham en annen måte å være på, sier Paul McCartney, før han legger til:

- Det var på tide for John å gå, han hadde forlatt gruppen uansett.

Fornøyd til slutt McCartney skylder derimot på bandets manager Allen Klein, som tok over da The Beatles-manageren Brian Epstein døde i 1967, for at ting gikk skeis.

- Jeg kjempet mot de andre tre guttene som var mine livslange sjelevenner. Jeg ville kjempe mot Klein, sa McCartney.

Han understreker likevel at han i ettertid er fornøyd med timingen for da det tok slutt.

- Vi etterlot oss en god samling av materiale, så det var ikke så dumt, sa han.