KOMMENTARER

Lewinsky etter metoo

Skylder vi Monica Lewinsky en unnskyldning?

Jeg skulle ønske det var så enkelt.

IKONISK: Bildet av Monica Lewinsky og president Bill Clinton i november 1996 på plenen utenfor Det hvite hus ble ikonisk. Etter metoo-kampanjen er synet på den såkalte Lewinsky-skandalen endret dramatisk. Foto: CBS
IKONISK: Bildet av Monica Lewinsky og president Bill Clinton i november 1996 på plenen utenfor Det hvite hus ble ikonisk. Etter metoo-kampanjen er synet på den såkalte Lewinsky-skandalen endret dramatisk. Foto: CBS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Feministikonet Gloria Steinem unnskylder seg ikke. Hun sier hun ville ikke skrevet det samme i dag, men angrer ikke på at hun rykket ut i The New York Times for 20 år sida til forsvar for Bill Clinton da republikanerne ville stille ham for riksrett.

«Det du skriver i et tiår, skriver du ikke nødvendigvis i det neste,» sa Steinem da hun i vår ble konfrontert med sin sagnomsuste forsvarstale. Etter metoo er hun ikke alene om å bli avkrevd en unnskyldning for gamle utsagn og kanskje ikke minst for unnlatelsessynder. Det at du ikke gjorde noe, ikke sto opp, var en medløper så å si, er av og til fremstilt som verre enn selve overgrepene.

Det er en gjenkjennelig historisk dom. Bare nå gjelder den verdispørsmål som har endret seg radikalt på kort tid, takket være de bevegelsene som anklages.

Jeg må innrømme at jeg selv har gått tilbake for å se om jeg var skyldig i å «slut-shame» Lewinsky, det vil si, gi henne skyld for det som skjedde, eller gjøre narr av hennes rolle. Det hadde jeg heldigvis ikke gjort.

Tvert om var jeg forbanna for at Bill Clinton hadde tatt avstand fra henne og kalt henne «that woman». Men jeg er skyldig i at Lewinsky ble en bifigur i et større drama som handlet om republikanernes vedvarende angrep på Clinton som jeg forsvarte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer