Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skyldte penger - ga Tizian-bilde til rørleggeren

Nå blir bildet auksjonert bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et bilde av den italienske renessansekunstneren Tizian skal nå auksjoneres bort på auksjonshuset Sotheby's i England, skriver britiske The Guardian.

Det to meter høye bildet viser en dramatisk scene der helgenen St. Margaret forsøker å flykte fra djevelen.

Men bildet har også en svært dramatisk historie: Det tilhørte nemlig den engelske kongen Charles I, i Norge kjent som Karl I av England.

Charles I ble født i år 1600 og regjerte over både England, Skottland og Irland. I 1640 måtte han kalle sammen parlamentet for å finansiere en hær som skulle slå ned opprøret i Skottland. Kampen utviklet seg til den engelske borgerkrigen.

Henrettet kongen og solgte kunsten

I 1649 ble Charles I henrettet ved halshugging. Da var det Oliver Cromwell, som hadde ledet parlamentshæren, som tok over makta.

Og Cromwells regjering hadde det travelt med å skaffe penger og betale tilbake det kongen hadde skyldt. De solgte rundt 1500 malerier og 500 skulpturer, ifølge The Guardian.

Og blant dem som kongen skyldte penger, var John Embry, den kongelige rørleggeren. Han skulle ha 903 pund for diverse reparasjoner i kongens palass. Han fikk 403 pund i kontanter, i tillegg til 24 bilder.

Blant bildene rørleggeren valgte som betaling, var Tizians bilde.

Den gangen ble det kalt «Margaret skremt av monsteret». Det var da verdsatt til 100 pund.

Høyere verdsatt enn Da Vinci

Alexander Bell, kunstekspert på Sotheby's sier til The Guardian at bildet den gangen ble verdsatt lavere enn noen av de andre Tizian-bildene som Charles I var så glad i.

- Men det var høyere verdsatt enn de aller fleste bildene i den enorme samlingen, inkludert det nå så kjente Leonardo Da Vinci-bildet «Salvator Mundi», sier Bell.

Han refererer til bildet som satte prisrekord i november i fjor, da det ble solgt for 450 millioner dollar på en auksjon i New York, eller 3,7 milliarder kroner.

Da Oliver Cromwells regjering kvittet seg med Da Vincis bilde, ble det verdsatt til 30 pund - mens Tizians bilde altså ble verdsatt til 100 pund.

Tizians bilde kan ses på Sotheby's galleri i New York fredag.

Det åpnes også på lørdag en stor utstilling med bilder fra samlingen til Charles I på The Royal Academy of Arts i London.

Det skal være første gang på 400 år at det er en så stor mønstring av kunstverkene fra samlingen. Utstillingen vil blant annet vise arbeider av Holbein, Van Dyck og Rubens.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!