1905: Kong Haakon het opprinnelig Carl, og var sønn av kong Frederik og dronning Louise av Danmark. Maud var datter av kong Edward og dronning Alexandra av Storbritannia. Kongeparet var søskenbarn. Foto: Nordisk Film
1905: Kong Haakon het opprinnelig Carl, og var sønn av kong Frederik og dronning Louise av Danmark. Maud var datter av kong Edward og dronning Alexandra av Storbritannia. Kongeparet var søskenbarn. Foto: Nordisk FilmVis mer

«Vintertronen»

Skyr ikke teorier om uekte prinsefødsel i storserie

- Jeg er ikke bekymret for å lage en serie som inneholder slike påstander.

BERLIN (Dagbladet): Filmprodusent Aage Aaberges storprosjekt, dramaserien «Vintertronen», handler om kong Haakon og dronning Maud, og tida før og etter de ble innsatt som Norges konge og dronning i 1905.

- Det er ankomsten i 1905 og første og andre verdenskrig som er hovedstolpene i serien, sier Aaberge.

Manusforfatterne baserer serien på det omfattende kildematerialet til en av Norges fremste kongehistorikere, Tor Bomann-Larsen, som til nå har lansert sju bind om den norske kongefamilien, og jobber med det åttende. De to lanserte nylig prosjektet overfor NRK.

- Vi har nettopp begynt å skrive serien og har møtt med Bomann-Larsen for å gjøre utvalg av hendelsene vi ønsker å framheve. Det er et enormt kildemateriale, og vi kommer til å følge bøkene hans slavisk, sier Aaberge til Dagbladet.

I BERLIN: Produsent i Nordisk Film, Aage Aaberge. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
I BERLIN: Produsent i Nordisk Film, Aage Aaberge. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer

- Kontroversielle teorier

Å følge Bomann-Larsens bøker «slavisk» kan åpne for flere kontroversielle scener i tv-serien, som sikter seg inn på et budsjett i hundremillionersklassen.

I 2004 lanserte Bomann-Larsen andre bok i sitt historiske verk om den norske kongefamilien, «Folket. Haakon & Maud II». I biografien, som ga ham Brageprisen, lanserte historikeren en teori med sprengkraft, at prins Olav ikke var Maud og Haakons ektefødte sønn.

Olavs biologiske far var ikke Haakon, men Mauds livlege, Sir Francis Laking, som behandlet henne under et hemmelig sykehusopphold i London i oktober 1902, argumenterte historikeren.

Mulig sæddonor

I billedmaterialet i «Folket» var det et foto av livlegens sønn Guy Francis Laking som ble født i 1875. Han skal ha vært skremmende lik Norges kong Olav. Bomann-Larsen åpnet også for at Laking kan ha stilt opp som sæddonor. Dagbladet omtalte i sin tid påstandene, som skapte stor debatt.

Dagbladet møter Aage Aaberge under Berlinalen, Berlins internasjonale filmfestival. Han besøker festivalen for å presentere «Vintertronen» for mulige interessenter, og på sikt sikre seg finansiering. Aaberge beskriver teorien til Bomann-Larsens som «tøff», men at de ikke vil vike fra å fortelle den, dersom de velger å dra fram fødselen til Olav i 1903.

- Gjør vi det må vi fortelle om bakgrunnen, men det kan være vi går inn på et annet tidspunkt hvor Olav allerede er født. Jeg er ikke bekymret for å lage en serie som inneholder slike påstander. Alt har vært ute i media før.

- Ønsker adgang til Slottet

- Men frykter du at det kan ødelegge for et samarbeid med kongehuset?

- Vi er ikke avhengig av et samarbeid, men jeg håper at vi får adgang til å filme scener på slottet. Det vil styrke serien, så deres relasjonen til Bomann og hans teorier må vi ta til etterretning.

- Vil dere vike fra kontroverser for å få tilgang?

- Vi skal være ærlige, men er samtidig ikke opptatt av å lage en sensasjonsserie. Det som fascinerer meg, er det politiske spillet rundt kong Haakon da han kom til Norge i 1905. Hvordan han ble brukt av norske politikere i et maktspill og frigjøringen fra Sverige. Han er til og med tøff nok til å stille krav om folkeavstemning. Respekten for Haakon har økt i arbeidet med denne serien.

- Er du selv republikaner eller monarkist?

- Av prinsipp er jeg republikaner, men jeg mener at Norges kongefamilie, satt inn i nåtida, er fantastiske, sier Aaberge.

- Godt dokumentert

Tor Bomann-Larsen sier overfor Dagbladet at en eventuell inkludering av Olavs biologiske opphav i serien, ikke er tatt stilling til. Hva som prioriteres av et biografisk verk på til sammen 4000 sider vet ikke serieskaperne ennå.

- Akkurat den historien er ikke i noen særstilling i forhold til andre fortellinger. Faller det seg inn slik, så skal det med, og da går man ut ifra opplysninger i boka. Den teorien er godt dokumentert, lansert offentlig og kan ikke trekkes tilbake, men det er viktig å ta med at det ikke er konkludert i ettertid. Verken om Olav er Haakons sønn, eller ikke. Vi går ikke lengre i serien enn i boka, sier Bomann-Larsen.

HISTORIKER: Tor Bomann-Larsen. Foto: Benjamin Ward / Dagbladet
HISTORIKER: Tor Bomann-Larsen. Foto: Benjamin Ward / Dagbladet Vis mer

- Respekterer bokserien

- Kan det gå utover et eventuelt samarbeid med kongehuset?

- Kongen har respektert bokserien hele veien, så dette tror jeg ikke de vil legge seg opp i.

- Hvordan er det å skulle få en bokserie du har skrevet over to tiår som tv-serie?

- Det er spennende og veldig interessant, men det blir nok også frustrerende. Det jeg mener er spesielt viktige historier å filmatisere, er kongevalget i 1905, samt kroningen i Nidaros. Men vi får se hva de velger ut, sier Bomann-Larsen.

- Nordisk film får disponere ut fra dramaturgiske og kunstneriske vurderinger først, så skal jeg komme med mine evalueringer etterpå, fortsetter han.

Den norske historikeren Bodil Katarina Nævdal la i 2005 fram en rapport om teoriene til Bomann-Larsen om Olav, hvor hun slo fast at «Kong Haakon definitivt er kong Olavs biologiske far», ifølge VG.