Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

skyskraperengler

Norske basehoppere er i verdenseliten. I forrige uke var ni av dem i Shanghai og hoppet fra en 350 meter høy bygning. Det skulle vise seg å være livsfarlig.

KLOKKA NÆRMER SEG

sju om morgenen i Shanghai. Roland Simpson (34) fra Australia, en av verdens mest erfarne basehoppere, gjør seg klar på på den lille plattformen 350 meter over bakken i Jin Mao Tower. Vinden begynner å bli sterkere, noen har snakket om turbulens, men Roland Simpson, eller «Slim» som han kalles , hopper likevel. Han er tross alt president i Australian Base Association.

Vinden tar tak i vingedrakten, og Slim flyr i noen sekunder før han drar i snora. Skjermen løser seg ut. Alt ser greit ut og fotografene løfter objektivene for å fange neste hopper.

Så blir det helt stille. Roland Simpson har fått snurr på fallskjermsnorene og mister evnen til å styre. Han faller ned på et tak.

Hardt.

I FORRIGE UKE SAMLET

norske basehoppere 38 kollegaer fra 16 land i den kinesiske storbyen Shanghai. Det er andre gang kinesiske myndigheter tillater basehopp innenfor landegrensene - og det fra landets høyeste bygning, majestetiske Jin Mao Tower som strekker seg 420,5 meter over bakken.

I 1999 var en gjeng norske basehoppere på tur til Shanghai for å hoppe uten tillatelse fra en rekke skyskraperne. Etter å ha sneket seg til topps i bygningen til Bank of China, falt de pladask for Art Deco-bygningen Jin Mao Tower med en prislapp på nesten fire milliarder kroner. Etter noe fram og tilbake endte de opp på kontoret til en av sjefene for bygget. Han syntes litt hopping hørtes moro ut og ba dem sende en søknad. To år seinere kom avslaget.

Men ifjor fikk den norske basehoppveteranen Terje Halvorsen (36) en telefon fra Kina.

-  De hadde funnet den gamle søknaden med mitt navn på og ville at jeg skulle organisere basehopping fra Jin Mao.

5. oktober 2003 ble Halvorsen den første lovlige basehopperen i Kina. Han hadde invitert 15 hoppere fra seks land. Det timelange basehoppshowet ble sendt på kinesisk fjernsyn og hadde et estimert seertall på 60 millioner. Publikumsantallet på bakken under tårnet var i hundretusenvisklassen.

-  HVA FAEN?

Jeg er avbildet på et frimerke! Nei, jeg er på tre frimerker!

Norske André Bach (32), verdens antatt beste basehopper, løfter et brett med frimerker mot taklampa.

-  De slår på stortromma her nede nå! utbryter han.

Kineserne har laget førstedagsstempel med frimerker av fjorårets deltakere. De har også laget plakater store som en håndballbane og hengt på vestsiden av Jin Mao Tower. 34 000 har kjøpt billett til årets base-show. Mellom 500 og 1000 fotografer løper rundt i røde vester. Hundretusener skal ha tatt gratisoppstilling i gatene for å se på. Noen hevder at arrangementet er større enn Formel1-sirkuset som akkurat har vært i byen.

-  Har du sett det store bildet foran hotellet, eller? Det er meg og reklamen for Saab. Hehe.

André Bach ler. Det er mandag i forrige uke og alt går fortsatt på skinner i Shanghai. Hopperne har hatt to gjennomkjøringer og alle er over seg av begeistring. Nå har arrangørene, mektige Jin Mao Group, invitert til pressekonferanse.

-  2,2 millioner så på arrangementet og hundretusenvis av millioner så det på tv, oversetter den i overkant tallkåte tolken.

-  DETTE ER EN

av de viktigste sportsbegivenhetene i Shanghai, jeg vil kalle alle basehoppere helter fordi de gjør en heroisk innsats. I år er det også kinesere med, sier en fornøyd direktør.

Han har nemlig svettet litt. Etter fjorårets suksess, bestemte byggherrene at også Kina måtte være representert blant hopperne. En halv million kroner er investert i seks håndplukkede fallskjermhoppere, trenerne ble fløyet inn fra Australia. Da kineserne hoppet fra plattformen 350 meter over bakken tidlig mandag, var det deres første hopp fra bygg. Tidligere hadde de bare øvd fra varmluftsballong.

-  De er helt utrolige, de hadde aldri gjort det før, men bare kastet seg utfor. Og da de landet, pakket de skjermen fint sammen og gikk stille opp igjen. Helt utrolig, sier Terje Halvorsen.

Han har et trøtt drag rundt øynene. Han anslår han har hatt rundt seks timers søvn på nesten like mange dager. Sammen med kjæresten Gry Estensen og basehopperkollegaene André Bach og Stein Edvardsen (38) har han hatt hovedansvaret for alt som har med hoppingen å gjøre.

-  Vi håper at dette skal bli et av verdens viktigste ekstremsport-events. Og at det skal åpne opp for sponsorer og turneer i resten av verden, sier Halvorsen.

DET KAN MINNE

litt om plottet i «The Cannonball Run», den amerikanske filmen hvor eksentrikere fra hele verden er samlet til et ellevilt billøp gjennom USA. Hopparrangementets deltakerliste inkluderer kinesiske supertalenter sponset av mektige finansmenn, den amerikanske stjernen som landet på scenen da Aerosmith spilte under Super Bowl, kroateren med verdensmestertittel i vingedraktflyving, russeren som har vært proffklatrer og veteranen fra Mexico med storfamilien på slep. For ikke å glemme mesteren i ekstremskikjøring fra Sveits og de blide svenskene med hestehaler.

-  Det er ingen hvem som helst som er med. Dette er eliten inne basemiljøet, forteller Terje Halvorsen.

Ute på gangen

står det en hyggelig fyr fra eksportutvalget for norsk sjømat i Kina og snakker med André Bach. Jan Fossberg har en plan og et flagg med bilde av en norsk laks. Nå vil han ha André til å først vifte med flagget og deretter putte en seks kilos laks ned i en sekk på magen direktesendt på kinesisk fjernsyn. Deretter vil han at André skal hoppe så fint han kan med laksen på magen og lakseflagget festet til det ene beinet. Idet han lander, skal André gi laksen til Bjørn Magne Bryn (27) som allerede har landet i norsk bunad. Bryn skal deretter legge laksen på et sølvfat og overrekke det hele til den fiktive kokken som viser seg å være, tada! , Fossberg sjøl. Et genialt PR-framstøt for norsk laks! Og det hele for bare 32 000 kroner, ifølge Fossbergs kontrakt med Jin Mao Group. Til å dekke det hele er selvfølgelig Fossbergs bror på plass med nytt digitalkamera rundt halsen, og snart skal det også vise seg at en journalist fra norske FHM sluker både agn og snøre.

-  Jeg skal finne ut hvor laksen er fra! Alderen og alt! Slik at dere kan lage en liten story rundt fisken, sier Fossberg.

-  SOM DERE VET

har det vært en ulykke. Slim er er alvorlig skadet. Han blødde fra munnen da han ble funnet. Dere skal få mer informasjon underveis, så fort vi vet noe. Når det gjelder showet så vil det starte som planlagt. Noen vil ringe Slims foreldre, sier Stein Edvardsen.

Det er informasjonsmøte og gjennomgang etter Roland Simpsons fatale hopp. Det er forbausende rolig i salen. Noen fleiper. Ingen setter spørsmålstegn ved at arrangementet likevel skal gjennomføres. Isteden bes det om frivillige til å ta over Roland Simpsons plass i en av hoppformasjonene.

-  Det vil bli mye pågang fra media nå, og da er det best at dere sier «ingen kommentar», briefer Terje Halvorsen.

En av hopperne rekker opp hånda og spør om man ikke bør få en person å henvise pressen til. Da bryter den kinesiske kontaktpersonen Mr. Chen inn.

-  Det vil ikke bli pågang fra pressen. Kinesisk presse vil ikke skrive om ulykka. Det har vi ordnet.

-  Velkommen til Kina, hvisker en av nordmennene og smiler.

Stein Edvardsen får flere nyheter fra sykehuset. Roland Simpson fikk hjertestans i ambulansen.

Den kinesiske kontaktpersonen Mr. Chen er bekymret. Vil det påvirke hopperne?

-  Hopperne er klar over risikoen. Alle her vet basehopping er en veldig farlig sport å holde på med, sier Stein.

-  Men vil det påvirke hopperne og arrangement? spør Mr. Chen igjen.

-  Nei, sier Stein.

Mr. Chen lyser opp. Han klapper hardt i hendene og går ut av lokalet.

NORGE ER EN AV VERDENS

ledende nasjoner i basehopp. I Kina er det ni norske hoppere på plass. Det kunne vært flere.

-  Jeg har mistet to gode venner i basehoppulykker. Nå har det kanskje blitt tre, sier André Bach og tenker på Slim som ligger i koma på sykehuset.

Der har han selv ligget med tre kompliserte brudd i ryggen.

-  Det var rein og skjær uflaks. Jeg hoppa på et veldig vanskelig sted og så åpnet skjermen seg inn mot fjellveggen. Jeg smalt inni og rutsja 150 meter nedover før jeg landet på en liten klippe før stupet på 60 meter. Jeg lå der og trodde jeg var død. Nå ser jeg på alt som har skjedd etterpå som en ekstraomgang.

Like etter sykehusoppholdet dro André Bach til Trollveggen. Egentlig hadde han bestemt seg for å slutte. Han skulle bare kjenne på følelsene en siste gang.

-  Da kjente jeg at dette var det jeg skulle holde på med. Det skal også kompisen Bjørn Magne Bryn.

-  Vi har jo ikke lyst til å dø. Vi vil leve. Vi vil bare leve mer.

PÅ TOPPEN AV

Jin Mao Tower er folk nervøse. Flere hoppere er skremt over den kraftige vinden. Men snart er åpningssermonien over og en modig kineser hopper ut i lufta mens rakettene fyker i været og tusen duer og like mange ballonger blir sluppet løs. Det går et sukk gjennom publikum og alle holder pusten i fire sekunder til landsmannen drar i snora og styrer skjermen inn i parken foran de flere tusen VIP-gjestene.

-  Neste hopper har en norsk laks med seg. Han er tidligere Norgesmester i turn fire ganger. Kanskje kan vi gjøre om våre egne turnere til basehoppere, også? fleiper en kinesiske tv-programleder.

André Bach kaster seg ut med laks i sekken på magen, løsner skjermen, slipper ut lakseflagget og lander.

PR-stuntet for norsk laks er i boks.

ROLAND «SLIM» SIMPSON

våknet aldri fra koma. Han døde etter noen dager på sykehuset i Shanghai. Moren hans hadde kommet over fra Australia. De andre basehopperne samlet inn penger for å støtte familien økonomisk.

Bjørn Magne Bryn var aldri i tvil om at han skulle hoppe på tross av Simpsons ulykke.

-  Det er klart du gjør deg noen tanker, men allerede da det var min tur til å hoppe hadde jeg funnet grunnen til at ulykka skjedde. Jeg følte at det var sikkert for meg å hoppe.

Heller ikke Karina Hollekim (28), en av de minst erfarne hopperne, var i tvil.

-  Det er part of the game . Når det er bestemt at arrangementet skal fortsette, så må vi få ulykka ut av tankene med en gang og fokusere på det vi skal gjøre. Hvis ikke går det galt.

-  Ulykka har lagt en seriøs demper på hele opplevelsen, sier André Bach.

-  Slim er en fin fyr, en bra mann og en av verdens beste basehoppere. Men det var ingen grunn til å stoppe arrangementet. Ulykken skyldtes Murphys lov, det var verst mulig uflaks. Dessuten er det i hans og alle andre basehopperes ånd å gjennomføre arrangementet. Det hadde han ønsket.

HOPPER I DET: 28-åringen Karina Hollekim (t.v.) var en av ni norske basehoppere som deltok på verdens største basehopp-arrangement i Shanghai i forrige uke. Her hopper hun ut fra en rampe 350 meter over bakken i Jin Mao Tower. En australsk basehopper døde under et hopp fra samme sted
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media