Skyter blink på kvinnerollen

- Vi er en generasjon ungkarskvinner som drømmer om en rørlegger. Nå er det på tide å fange kvinnelivet mellom to permer, mener kulturredaktør Cathrine Sandnes. Som sagt så gjort.

Christina Smith-Erichsen (33), Cathrine Sandnes (27) og Beate Nossum (29) vil skyte blink på kvinnerollen. Og de er ikke i tvil om at den er i forandring. I oktober kommer de med boka om en fiktiv norsk kvinne. Om hennes seksuelle oppvåkning, svermerier, ekteskap, utroskap, skilsmisse, nytt ekteskap og ny oppvåkning. Boka er skrevet av 15 bidragsytere i alderen 22 til 64 år. De har tatt for seg hvert sitt tema, som til sammen berører alle stadier i en kvinnes liv.

Påvirket av mødrene

- Nok en feministbok i kjølvannet av den svenske «Fittstim»-boka. Trenger vi det?

- Denne boka er annerledes. Dette er et generasjonsprosjekt. Ved å la forskjellige aldersgrupper slippe til, vil vi forsøke å vise hva som er forskjellen på feminismen på 70-tallet og i dag. Hvordan har våre mødre påvirket oss? spør Cathrine Sandnes, som til daglig er kulturredaktør i Dagsavisen.

- I dag er det for eksempel naturlig å være ungkarskvinne flere ganger i løpet av en livssyklus. Dagens kvinne stiller store krav til tida si. Det holder ikke nødvendigvis med mann, barn, hus og hjem, sier Beate Nossum, journalist i Dagbladet.

Ikke kampsaksorientert

- Er det forskjell på hvordan en 20-åring og en 64-åring beskriver livet sitt?

- Vi har bedt gammmelfeministene om ikke å være for kampsakorienterte. De eldre kvinnene er kanskje mer distanserte og kjølig analyserende, mens den yngre kvinnen er personlig og direkte, sier Christina, redaksjonsleder i tidsskriftet «Utflukt».

Til høsten finner du altså tre nye bøker om feminisme i bokhyllene. Den svenske «Fittstim»-boka skal oversettes til norsk. Aschehoug kommer med en bok der 20 unge jenter blir intervjuet om historier fra deres eget liv. Christina, Beate og Cathrines bok har fått navnet «Matriark. Nesten sanne historier om å være kvinne».

- Er det ikke litt kunstig at vi henger oss på en svensk feminismedebatt?

- Nei, vi skal takke svenskene for «Fittstim». Nå er det ikke flaut å kalle seg feminist lenger. Vi er kvitt rødstrømpeassosiasjonene. Vi håper denne boka skal få det til å klø litt ekstra i silkestrømpene, ler Beate.

<B>UTEN SILKESTRØMPER:</B> Christina Smith-Erichsen, Cathrine Sandnes og Beate Nossum i fri dressur for fotografen; de forsøker å treffe dagens kvinnerolle.