TRUMP MED SIN OVERMANN?: USAs og Kinas president Xi Jinping i desember 2017. Foto: AFP / NTB Scanpix
TRUMP MED SIN OVERMANN?: USAs og Kinas president Xi Jinping i desember 2017. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Skyter ned all tillit

Alle viktige avtaler om atomvåpen og tillit skytes nå ned samtidig. Donald Trump er - tro det, eller ei - en stor del av problemet, skriver Morten Strand.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det går i rasende fart. Avtale etter avtale som begrenser antall eller utvikling av atomvåpen har falt, eller står for fall. Det samme gjør avtaler om overvåking av «fiendens» atomvåpen, og kanskje avtalen som begrenser testing av dem. Det nødvendig å spørre hvorfor? Og det er fristende å gå tilbake til sommeren 2016, da Donald Trump som en seriøs kandidat til å bli president, ble breifet av en spesialist på kjernefysiske rustningsspørsmål. Tre ganger under samtalen stilte Trump spørsmålet om hvorfor USA hadde atomvåpen, hvis de ikke kunne bruke dem. Til tross for at selv en ungdomsskoleelev som skriver oppgave på skolen vet at svaret er at når man nå engang har atomvåpen så er det nettopp for at de ikke skal brukes, og for at ingen skal kunne bruke dem mot deg. Punktum.

Siden da har Trump viet påfallende mye energi og penger på spørsmålet om atomvåpen. I fjor brukte USA mer en tre gange så mye penger som Kina, og mer enn fire ganger så mye penger som Russland på sitt atomvåpenprogram. Det svenske fredsforskingsinstituttet SIPRI slår i sin årsrapport fast at USA, men også Kina og Russland, moderniserer sine atomvåpen, og spår et nytt kjernefysisk rustningskappløp. Trump øker satsingen på atomvåpenprogrammet med 23 prosent i forhold til forgjengeren Barack Obama. Og samtidig som han radikalt øker utgiftene til atomvåpenprogrammet, så har han i sine tre år som president radikalt kuttet utgiftene til for eksempel pandemi-beredskap.

Men enda mer alvorlig enn pengebruk er det at Trump systematisk bygger med rustningsavtaler, og avtaler som skal skape tillit når utfordringen er så alvorlig som potensiell gjensidig utslettelse. Det gjelder både bilaterale avtaler mellom USA og den andre store atomvåpen-makten Russland. Og det gjelder internasjonale avtaler som omfatter alle de ni landene i verden som har atomvåpen, og alle andre land som er interessert i at de ikke blir flere, eller spres til flere land. Alt er i spill i Donald Trumps tid. Og dette er hvor det spilles:

...For to år siden sa Trump opp atomavtalen med Iran, som hadde til hensikt å hindre Iran i å utvikle atomvåpen. Avtalen har ført til betydelig spenning i Midtøsten, og faren for et kjernefysisk rustningskappløp mellom Iran og Saudi-Arabia. I tillegg har vi faren for en konfrontasjon mellom Iran og atomvåpenmakten Israel.

..I fjor sa USA opp INF-avtalen med Russland fra 1987. Den gjorde Europa tryggere ved at den skrotet alle partenes landbaserte kort- og mellomdistanseraketter. USA begrunnet det med russiske brudd på avtalen, men egentlig så passet det Trump godt. Han vil i prinsippet ikke ha noen avtaler som begrenser USAs handlingsrom. Det er én side av at America er First.

..Avtalen om det åpne luftrom ble sagt opp av USA i mai i år. Avtalen var om inspeksjon av hverandres våpen, der overvåkingsfly kunne fly lavt over andre lands territorier. 34 land, deriblant Norge skrev under. USA og Russland var de viktigste.

..Nye START-avtalen går ut i februar neste år. Den begrenser USAs og Russland strategiske (interkontinentale) atomvåpenarsenal, og er den viktigste av nedrustningsavtalene. Trump-administrasjonen har ved flere anledninger sagt at de ikke vil forlenge avtalen. En grunn er at Kina ikke er med, og dermed bundet av avtalen. Trump sier han vil ha en helt ny avtale som også inkluderer Kina. Men Kina vil ikke ha samtaler om dette, og særlig ikke nå ned en handelskrig under utvikling, og Trumps beskyldninger mot Kina om corona-epidemien. Og mens noe nytt ikke vil komme, så skrotes etter alt å dømme avtalen om de aller mest drepende atomvåpnene. Russland vil fortsette avtalen.

..Prøvestansavtalen fra 1996 forbyr alle prøvesprengninger av atomvåpen. Ifølge The Washington Post så vurderte Trump-administrasjonen en kjernefysisk prøvesprengnig i mai. De som tok til orde for dette ville demonstrere USAs kjernefysiske beredskap og tvinge Russland og Kina til kjernefysiske samtaler. Det er reell frykt for at Trump virkelig vil utfordre prøvestansavtalen. Av de tre store har både USA, Russland og Kina skrevet under på den, men bare Russland har ratifisert den.

Sånn er status for «krig og fred og sånn» i Donald Trumps tid. For balansens skyld så er Trump også USAs leder i ei tid da Kina for alvor utfordrer USAs posisjon som den verdensledende makt. Det betyr at det strategiske spillet uansett ville vært høyt. Men ikke så høyt som det er når det er USAs 45. president som kontrollerer strategisk tenking og atomknappen i Det hvite hus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer