KOMMENTARER

Skyter ned all tillit

Alle viktige avtaler om atomvåpen og tillit skytes nå ned samtidig. Donald Trump er - tro det, eller ei - en stor del av problemet, skriver Morten Strand.

TRUMP MED SIN OVERMANN?: USAs og Kinas president Xi Jinping i desember 2017. Foto: AFP / NTB Scanpix
TRUMP MED SIN OVERMANN?: USAs og Kinas president Xi Jinping i desember 2017. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det går i rasende fart. Avtale etter avtale som begrenser antall eller utvikling av atomvåpen har falt, eller står for fall. Det samme gjør avtaler om overvåking av «fiendens» atomvåpen, og kanskje avtalen som begrenser testing av dem. Det nødvendig å spørre hvorfor? Og det er fristende å gå tilbake til sommeren 2016, da Donald Trump som en seriøs kandidat til å bli president, ble breifet av en spesialist på kjernefysiske rustningsspørsmål. Tre ganger under samtalen stilte Trump spørsmålet om hvorfor USA hadde atomvåpen, hvis de ikke kunne bruke dem. Til tross for at selv en ungdomsskoleelev som skriver oppgave på skolen vet at svaret er at når man nå engang har atomvåpen så er det nettopp for at de ikke skal brukes, og for at ingen skal kunne bruke dem mot deg. Punktum.

Siden da har Trump viet påfallende mye energi og penger på spørsmålet om atomvåpen. I fjor brukte USA mer en tre gange så mye penger som Kina, og mer enn fire ganger så mye penger som Russland på sitt atomvåpenprogram. Det svenske fredsforskingsinstituttet SIPRI slår i sin årsrapport fast at USA, men også Kina og Russland, moderniserer sine atomvåpen, og spår et nytt kjernefysisk rustningskappløp. Trump øker satsingen på atomvåpenprogrammet med 23 prosent i forhold til forgjengeren Barack Obama. Og samtidig som han radikalt øker utgiftene til atomvåpenprogrammet, så har han i sine tre år som president radikalt kuttet utgiftene til for eksempel pandemi-beredskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer