Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skyter ned gullfuglen

Nullingen av støtte til litteraturhusene er et bevis på at Thorhild Widvey ikke helt forstår privat kulturfinansiering.

SUKSESS: Litteraturhusene i Oslo, Bergen og Fredrikstad får en kald skulder fra kulturministeren - som heller vil kopiere deres suksessoppskrift i de offentlige folkebibliotekene.
SUKSESS: Litteraturhusene i Oslo, Bergen og Fredrikstad får en kald skulder fra kulturministeren - som heller vil kopiere deres suksessoppskrift i de offentlige folkebibliotekene. Vis mer
Kommentar

Kulturminister Thorhild Widvey er ikke bortskjemt med skryt. Men på årskonferansen til Kulturrådet, hvor temaet var finansiering av kulturlivet, fikk hun støtte fra flere hold. Regjeringens initiativ for å tiltrekke mer privat kapital til kulturlivet regnes av mange som et skritt i riktig retning - under én viktig forutsetning: at nivået på den offentlige støtten opprettholdes.

Den som sa dette aller tydeligst var Erik Rudeng (68), som tidligere i år gikk av som direktør for den pengesterke stiftelsen Fritt Ord. Han satte Widveys gaveforsterkningsordning og varsel om skatteincentiver for bidrag til kulturlivet inn i sitt rette perspektiv: sitt eget. Gjennom nærmest en mannsalder har han arbeidet og argumentert for større privat innslag av kulturfinansiering. Hans muntre oppsummering av retningen på årets kulturbudsjett var omtrent følgende: «Victory! Seier! Jeg fikk rett!».

Med dette på plass, kunne han servere statsråden en skikkelig «Shit sandwich». Budskapet var pent pakket inn, og nå kom refsen.

Litteraturhusene i Oslo, Bergen og Fredrikstad er suksesshistorier. De aller beste eksemplene på norske, privatfinansierte kulturtiltak. Rudeng snakker for sin syke mor, men likevel: I Oslo har Fritt Ord brukt nesten 200 millioner kroner på etablering og drift av Litteraturhuset, som har 250 000 besøkende årlig. De har hatt 75 prosent privat finansiering, og blitt en møteplass og et forbilde for de langt mer tradisjonelle folkebibliotekene. Hvis ikke dette private initiativet kan regne med noen støtte fra det offentlige, hvordan skal da andre private investorer ha tiltro til at det offentlige vil kunne legge til rette for deres engasjement?

I stedet for å videreføre de skarve tre millionene til Oslo, har Widvey pønsket ut en annen plan. Hun har ansatt sjefen for Litteraturhuset i Oslo, Aslak Sira Myhre, som nasjonalbibliotekar. Myhre har i løpet av hele sin tid som litteraturhus-sjef understreket at litteraturhusene ikke skal stå i veien for satsing på folkebibliotekene. Widvey ga under sin presentasjon av kulturbudsjettet det motsatte budskapet. Nå skulle det satses på «alle de litteraturhusene vi har rundt i landet», folkebibliotekene. Samtidig som hun kuttet støtten til det som har vært springbrettet: litteraturhusene. Nasjonalbibliotekar Sira Myhre skal lede den nye satsingen. Han må føle seg bondefanget.

Dette er virkelig en ufin manøver av Widvey. Og som første test på ministerens prestisjeprosjekt, stimulering av det private kulturlivet, står det til stryk. Det lover ikke godt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media