Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Usaklig personfokus:

Slå ring om Lan Marie

Fra kvinner til kvinne: Du har vår fulle støtte, vi heier på engasjementet ditt og tar avstand fra alle som bruker hets og trusler for å skremme noen bort fra å fortsette arbeidet for det de tror på.

PERSONFOKUSERT: Men de sier ikke sin mening om politikk, de sier sin mening om én enkelt Oslo-politiker. Som om én byråd alene har foreslått og vedtatt alle saker de tre siste åra, skriver artikkelforfatterne om hetsen mot Lan Marie Berg. Foto: Øistein Norum Monsen
PERSONFOKUSERT: Men de sier ikke sin mening om politikk, de sier sin mening om én enkelt Oslo-politiker. Som om én byråd alene har foreslått og vedtatt alle saker de tre siste åra, skriver artikkelforfatterne om hetsen mot Lan Marie Berg. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Er det INGEN som kan stoppe denne jentungen?» Spørsmålet stilles i kommentarfeltet under et bilde av Lan Marie Berg, byråd for miljø- og samferdsel i Oslo. Det er høyst betimelig. Er det virkelig ingen(ting) som kan stoppe henne? Etter år med daglig hets, sjikanering og trusler står byråden fortsatt på for politikken hun tror på.

At en politiker skal bli navngitt og hengt ut offentlig for å ha vært i en butikk uten å handle noe der, er nærmest utrolig. Men det skjedde altså denne uken, etter at byråd Berg var innom en butikk på Paleet i Oslo.

La oss gi et par flere eksempler på hvordan noen mener at man skal imøtegå politikere man er uenig med:

«Hun er jo klin gæren. Sett henne i gapestokk på Grønland, og la henne få gjennomgå berikelsen som vil besudle henne til helvete hvor de gale hører hjemme.»

«Elektrosjokk, reimer og tvangstrøyer. Fæle greier. Uten dette, ser vi hva vi får: MDG i fri galopp. På tide å få igjen psykisk helsevern igjen. Til folkets og gærningenes beste.»

«Hva er det første du tenker på når du ser dette søte og uskyldige smilet? Jeg tenker forbud mot å leve.»

Vi er ikke partifeller av byråd Berg. Vi er aktive i et parti som ofte kritiserer MDG, fordi vi er uenige. Sånn skal det være.

Dette handler ikke om sympati eller politisk støtte. Det handler om demokrati og respekt. Men også om inspirasjon: For i en tid hvor vi har sett mannlige politikere sykmelde seg etter å selv ha seksuelt trakassert andre, så står en kvinnelig politiker som har taklet sjikane og hets med rak rygg og møter både saklige og enormt usaklige meningsmotstandere med et tålmod og en respekt de aller fleste i politikken bare kan drømme om.

Det skal en del til for å stå så oppreist og forholde seg saklig når man opplever det byråden opplever. Vi beundrer virkelig måten Berg takler presset.

Vi tror ikke alltid på de samme politiske løsningene, men vi tror på folkevalgtes rett og mulighet til å bruke vervet sitt for å kjempe sine partifellers sak.

Landet vi lever i har rett og slett valgt «uenighetsfellesskap» som styreform. Det er dét som driver oss framover, og det er i meningsbrytninger nye perspektiver og løsninger ofte oppstår. Et uenighetsfellesskap krever aksept for at man ikke alltid har – eller får – rett, men uenighetsfellesskapet har store problemer i disse dager.

Kommentarfeltene koker over av folk som benytter seg av retten til å si sin mening. Men de sier ikke sin mening om politikk, de sier sin mening om én enkelt Oslo-politiker. Som om én byråd alene har foreslått og vedtatt alle saker de tre siste åra.

For det er ikke ordfører Marianne Borgen fra SV, byrådsleder Raymond Johansen fra Ap eller vår egen partileder Bjørnar Moxnes fra Rødt som blir hetset på det aller groveste. Nei, for ingen av disse er en ung kvinne med utenlandsk utseende.

Hetsen er dehumaniserende: Både sexistisk og rasistisk. Ofte må byråd Berg ta støyten i kommentarfeltet for saker et flertall, av og til et enstemmig bystyre, har vedtatt.

Det demokratisk valgte bystyret i Oslo har forsøkt å slå ring om Lan Marie Berg tidligere. I desember 2017 signerte stilte alle partiene i Oslo bystyre seg bak et opprop mot hetsen som særlig unge kvinnelige politikere opplever, men hatet rettet mot særlig byråd Berg fortsetter. Vi kan ikke la det ligge: Vi må si fra, vi kan ikke akseptere!

Lan Marie Berg har vår fulle støtte, vi heier på engasjementet hennes og tar avstand fra alle som bruker hets og trusler for å skremme noen bort fra å fortsette arbeidet for det de tror på.

Som kvinner i det offentlige ordskiftet, vet vi at man er særlig utsatt for å «få høre det». Det er fint å få høre hva andre mener, også fra folk man er rivende uenig med, men det er jævlig ugreit når det går over i straffbare handlinger – hets og trusler. Når sikkerhetshensyn tvinger deg til å kjøre drosje i stedet for å sykle til jobb, bare fordi du er engasjert i politikk, bør vi alle høre alarmen til Arnulf Øverland gå.

Forstår avsenderne av truslene at dette heller ikke gagner dem selv? Forstår folk som ignorerer dette hvor mye dette ødelegger for den demokratiske samtalen? Dette handler ikke bare om kvinners likeverd, men om demokratiet vårt. Vi må alle ta avstand fra volden, truslene, hetsen og sjikanen mot byråd Berg. Selv de som er mest uenige med henne.

Vi har sett det før: Kommentarfeltet, bestående av en større brøkdel av menn som pusher 50, har gått løs på Venstre-leder Trine Skei Grande, Senterpartiet-politiker Sandra Borch, forfatter Sumaya Jirde Ali, statsminister Erna Solberg, SV-byråd Inga Marte Thorkildsen – lista er lang. Og det spiller ingen rolle hvilket parti kvinnen representerer – vi kvinner på venstresida tar sexistisk hets av Høyre-leder Erna Solberg like alvorlig.

For hver eneste gang en kvinnelig samfunnsdebattant mottar denne typen hets, senker vi nivået i debatten, vi senker handlingsrommet til enhver kvinne som vil ytre seg offentlig.

For den neste generasjonen unge kvinner, de som nå kanskje så vidt har begynt å engasjere seg i interesseorganisasjoner, politikk og debatt, er dette neppe lokkende, inspirerende eller motiverende. Tvert imot kan det stoppe mange fra å delta. Man orker ikke, gidder ikke stå i det – og gir til slutt opp.

Derfor er det avgjørende at man tverrpolitisk nok en gang sier ifra. Om Lan Marie Berg ikke er fri, er heller ikke vi fri.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!