Slå tilbake «avfredningsaksjonen»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MEDIAUTSPILLENE

fra Norsk kulturarv de siste ukene fremsetter påstander vi som eiere av fredede hus ikke vil stille oss bak. Dagbladet hadde den 21 april et oppslag som gjorde sosialpolitikk ut av noe som egentlig er miljøvernpolitikk. Saken er presentert fra den ene siden og det vil vi rette på. Pengesekken er slunken, men at det brukes som brekkstang for å fjerne fredningsinstituttet godtar vi ikke. Fredning er det beste vernet vi har.

Norsk kulturarv vil ha frivillig fredning, færre kulturvernansatte men mer penger til eierne.

I NOUen «Fortid skaper fremtid» kommer mindretallssynet til uttrykk og vi husker Norsk kulturarvs gamle fanesak å få Riksantikvaren flyttet fra Miljøverndepartementet til Kulturdepartementet. Oppland fylkeskommune opplyser at de får inn under 10 søknader om støtte pr år og selv må reise rundt og etterlyse behov i et fylke med ca 600 privateide fredede hus og 150 private eiere. Talsperson og leder Dag Lindvik selv har fått over 1 million kroner i støtte. Det styrker ikke troverdigheten.

Vi oppfatter utspillet om eiernes dårlige kår som ferniss på en annen agenda: Utspillet innebærer en privatisering av allmeninteresser. Utspillet svekker kulturminneforvaltningen og underminerer riksantikvarens posisjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer