Slå tilbake «avfredningsaksjonen»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

MEDIAUTSPILLENE

fra Norsk kulturarv de siste ukene fremsetter påstander vi som eiere av fredede hus ikke vil stille oss bak. Dagbladet hadde den 21 april et oppslag som gjorde sosialpolitikk ut av noe som egentlig er miljøvernpolitikk. Saken er presentert fra den ene siden og det vil vi rette på. Pengesekken er slunken, men at det brukes som brekkstang for å fjerne fredningsinstituttet godtar vi ikke. Fredning er det beste vernet vi har.

Norsk kulturarv vil ha frivillig fredning, færre kulturvernansatte men mer penger til eierne.

I NOUen «Fortid skaper fremtid» kommer mindretallssynet til uttrykk og vi husker Norsk kulturarvs gamle fanesak å få Riksantikvaren flyttet fra Miljøverndepartementet til Kulturdepartementet. Oppland fylkeskommune opplyser at de får inn under 10 søknader om støtte pr år og selv må reise rundt og etterlyse behov i et fylke med ca 600 privateide fredede hus og 150 private eiere. Talsperson og leder Dag Lindvik selv har fått over 1 million kroner i støtte. Det styrker ikke troverdigheten.

Vi oppfatter utspillet om eiernes dårlige kår som ferniss på en annen agenda: Utspillet innebærer en privatisering av allmeninteresser. Utspillet svekker kulturminneforvaltningen og underminerer riksantikvarens posisjon.

VI SOM EIERE

er avhengige av en kompetent forvaltning og et klart og tydelig lovverk.

Vi er avhengige av makten og tyngden som følger av plasseringen under Miljøverndepartementet. Som kulturarvforvaltere hører vi hjemme under et samlet miljøvern. Kulturminnevern handler om arealplanlegging, om bygningers og landskapers være eller ikke være. Vår grunnleggende berettigelse ligger i at vi forvalter ikke-fornybare ressurser. Kulturlivets sang, dans og musikk er av flyktigere karakter enn vår grimme hverdag.

I vår hverdag er sterke kapitalinteresser en vedvarende trussel mot kulturarven vi forvalter.

De siste årene har krefter som ikke ønsker vern forsøkt å vingeklippe Riksantikvaren og undergrave kulturminnevernets evne til å være grensesetter i byggesaks og arealkonflikter. Yttersøsaken ble en seier takket være Riksantikvarens styrke som direktorat under Miljøverndepartementet. Avfredningsaksjonen betyr privatisering av fellesskapets interesser. Det tjener ikke oss eiere som legger vekt på forvalterrollen. Våre omgivelser må fortsatt være et felles anliggende og ikke tuftes på den enkelte eiers omskiftelige luner.

I NORSK KULTURARVS ETISKE

råd sitter tidligere Riksantikvar Øyvind Lunde og styreleder er tidligere stortingspolitiker Inger Lise Gjørv. Vi savner deres stemme!

Norsk kulturarvs utspill svekker Riksantikvaren og kompetansen og forvaltningen vi eiere er avhengige av. Vi ber våre politikere si nei til utviklingen vi ser konturene av. Fredningsinstituttet må styrkes, ikke svekkes. Stå fast ved kulturminnevernets tilknytning til miljøvernet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer