Slående debut fra Joakim Kjørsvik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: 2008 har vært et lovende debutantår. Så lovende at jeg for min del har brukt opp kvoten av superlativer. Dessverre. For jeg skulle nok ønske jeg hadde spart litt av kruttet til Joakim Kjørsviks «Åpenbart ingen nabo». Den består av et sekstitall korte tekster, eller historier. Tekster som – og her stjeler jeg for en gangs skyld fra vaskeseddelen – «forener magisk realisme med kjølig norsk humor».

Kjørsvik skriver stort sett i jeg-. form, om en han eller hun. Gjennom et nokså elegant teknisk grep bruker han gjennomgangsfiguren Catinca som rød tråd gjennom teksten. Hun er enten kone, elskerinne, kjæreste eller barnevakt. I sistnevnte rolle gulper hun opp maten og fôrer den lille gutten hun passer. «Fuglematmetoden» gjør at guttungen i voksen alder kun lengter etter en opplevelse like sterk som Catincas mating. Og at de ulike kjærestene undrer seg over hvorfor han alltid strekker halsen og gaper når de elsker.

Svært morsom

Novellen er typisk for Kjørsviks stil. Den er veldig morsom. Den bygger på et vakkert bilde. Samt at den tar i bruk et velkjent tema. Her hvordan en barndomsopplevelse kan sette dype spor. Men Kjørsvik bytter ut et element i tematikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer