Slående debut fra Joakim Kjørsvik

BOK: 2008 har vært et lovende debutantår. Så lovende at jeg for min del har brukt opp kvoten av superlativer. Dessverre. For jeg skulle nok ønske jeg hadde spart litt av kruttet til Joakim Kjørsviks «Åpenbart ingen nabo». Den består av et sekstitall korte tekster, eller historier. Tekster som – og her stjeler jeg for en gangs skyld fra vaskeseddelen – «forener magisk realisme med kjølig norsk humor».

Kjørsvik skriver stort sett i jeg-. form, om en han eller hun. Gjennom et nokså elegant teknisk grep bruker han gjennomgangsfiguren Catinca som rød tråd gjennom teksten. Hun er enten kone, elskerinne, kjæreste eller barnevakt. I sistnevnte rolle gulper hun opp maten og fôrer den lille gutten hun passer. «Fuglematmetoden» gjør at guttungen i voksen alder kun lengter etter en opplevelse like sterk som Catincas mating. Og at de ulike kjærestene undrer seg over hvorfor han alltid strekker halsen og gaper når de elsker.

Svært morsom

Novellen er typisk for Kjørsviks stil. Den er veldig morsom. Den bygger på et vakkert bilde. Samt at den tar i bruk et velkjent tema. Her hvordan en barndomsopplevelse kan sette dype spor. Men Kjørsvik bytter ut et element i tematikken.

Han overdriver inntil det absurde. Det gir tekstene en overraskende sterk virkning. Som den om søskensjalusi. Der får jeg-personen en skadet hjort til storebror. Hjorten er vakker og flink og stjeler til og med kjæresten hans. Det surrealistiske innslaget og den tilforlatelige hverdagslige tonen, har en helt overraskende sterk virkning. På en skrullete måte gir det også mening.

Eksistensielt

Kjørsvik tar også for seg dyptloddende eksistensielle temaer. Som den om han som ble friskmeldt fra en dødssykdom, og sporenstreks går og henger seg. Ellers byr Kjørsvik på vakre bilder: «Jeg har levd så mye lenger enn jeg hadde planlagt, noe må ha dødd i meg underveis, selv om jeg hele tiden har stått på stedet hvil.» Det er også noen sterke scener, fortalt med knapp hverdagslighet: «I det siste har de hengt meg opp etter rygghuden i kroker og kjettinger i kjelleren under butikken". (Mens Catinca) «stadig kommer innom under røykepausene sine og piner meg, stumper sigarettene på lårene og brystvortene mine og tukler med meg nedentil.»

Det er ikke bare jeg som har brukt opp superlativskvoten. Med en sjeldent pågående utvelgelsesmarkedsføring, valgte Damm tidligere i år ut Edward Nansen som «sin» debutant av året. Det spørs om de ikke burde ha fordelt kortene litt jevnere. Kjørsvik hadde fortjent det.

SER DU HAM? Årets 
bokdebutanter fotografert på Deichmanske bibliotek i Oslo. Øverst f.v.: Izzet Celasin, Tiger Garté, Oda Cornelia Knutsen, Erik Grønner, Geir Stian Orstein Ulstein, Magnus Jacobsson, Matthijs Holter og Kari Fredrikke Brænne. Nederst f.v.: Agnes Ravatn, Margit Walsøe, Rita Løvseth Sandnes, Joakim Kjørsvik, Nils Henrik Smith, Tyra Teodore Trondstad, Iselin B. Alvestad, Nils Harald Sødal, Kristin Berget, Audun Roar Eng, Elizabeth Kirknes og Elisabeth Johannessen. Foto: FRANK KARLSEN
SER DU HAM? Årets bokdebutanter fotografert på Deichmanske bibliotek i Oslo. Øverst f.v.: Izzet Celasin, Tiger Garté, Oda Cornelia Knutsen, Erik Grønner, Geir Stian Orstein Ulstein, Magnus Jacobsson, Matthijs Holter og Kari Fredrikke Brænne. Nederst f.v.: Agnes Ravatn, Margit Walsøe, Rita Løvseth Sandnes, Joakim Kjørsvik, Nils Henrik Smith, Tyra Teodore Trondstad, Iselin B. Alvestad, Nils Harald Sødal, Kristin Berget, Audun Roar Eng, Elizabeth Kirknes og Elisabeth Johannessen. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Les også:Ukas anmeldelser!

Hvem som selger best akkurat nå

VI PRØVER IGJEN: Her vises et litt nærere bilde av Joakim Kjørsvik, sammen med med-debutanter Margit Walsøe (til venstre) og Rita Løvseth Sandnes.