Slående god fantasyroman

Dette bør bli Bjørg Øygardens gjennombrudd.

FANTASYDEBUTANT: Bjørg Øygarden har tidligere utgitt både krimbøker og barnebøker. Nå prøver hun seg på fantasysjangeren, og lykkes svært godt, ifølge vår anmelder. Foto: CAPPELEN DAMM
FANTASYDEBUTANT: Bjørg Øygarden har tidligere utgitt både krimbøker og barnebøker. Nå prøver hun seg på fantasysjangeren, og lykkes svært godt, ifølge vår anmelder. Foto: CAPPELEN DAMMVis mer

ANMELDELSE: Det utgis utrolig mye god ungdomslitteratur i Norge for tiden. Bøker både med kvalitet og med — i hvert fall det jeg kan skjønne av hva unge kan like — driv, spenning og humor. Bjørg Øygardens «Dronningen av Myrion» er en av dem.  

Det er mye både av Astrid Lindgren, norske folkeeventyr, Trollmannen fra Oz og ikke minst Roald Dahl i denne boka, der opplegget er det samme som i annen fantasy
:

Tre outsidere får et hemmelig varsel. Sammen med mormoren til den ene, en skrekkelig gammel dame som går Roald Dahls verstinger en høy gang, mottar de sjokolade fra en underlig dame med seks fingre og noe som bukter seg under den sorte kappen (det viser seg å være en slange). De fire blir syke, legges i isolat — og havner i en parallell verden.    

Må redde landet
Det er landet Myrion, et idealsamfunn styrt av den smilende Dronning Alimande og bestående av de mest selsomme kreaturer.

Men som i enhver fantasy ligger ondskapen på lur, og våre tre unge antihelter er de eneste som kan redde landet.

Slående god fantasyroman

Det dreier seg om en trollmann som har blitt kidnappet, en svart hånd som rommer all verdens ondskap og et dystert naboland som ikke vil dem vel.  

Haltepink og mobbeoffer Pedagogikk er det også her. Haltepinken Johan Olav må til pers som idrettsmann, og viser seg å være en fantastisk rytter. Den ondskapsfulle løgneren og mobberen Jakob, som ikke har en venn i verden annet enn sin like ondskapsfulle mormor, må sjarmere uhyggelige grevinner, ellers kapper de hodet av ham. Og matematikkgeniet Bente, som har tenna på tørk og utstående ører, må vinne en skjønnhetskonkurranse. Hun har alltid hørt at hun har et godt hjerte, men hva hjelper det?
  
Bjørg Øygarden har tidligere gitt ut både barnebøker og krim for voksne. Jeg kan ikke forstå annet enn at dette må bli hennes gjennombrudd.

Bør bli oppfølger
Det er tydelig at hun har moret seg når hun har skrevet denne veldreide boka, som rommer både grusomme kakkerhakkere, prenakker, vakre kongelige sarger, heslige grevinner — og det krimaktig spørsmål om hvem som egentlig har kidnappet trollmannen. Og hvorvidt mormoren er forhekset eller ei.  

Akkurat avslutningen kunne det godt vært litt mer svung over. Den får sikkert Bjørg Øygarden dreisen på i neste bok. For her ligger alt til rette for en oppfølger eller to. Det er mer enn velkomment. Også fordi denne fantasyen hverken er spesielt volumiøs eller skummel. Noe som gjør at den egner seg for litt yngre barn.