ASMR spiselyder på Youtube

Slafser seg til berømmelse

Norske Solfrid Wiik tjener penger på at folk ser henne spise på Youtube.

POPULÆR: Solfrid Wiik (31) har en populær YouTube-kanal, som kanskje er noe litt utenom det vanlige. I denne videoen spiser hun pasta mens hun hvisker og lager smatte-lyder. Video: YouTube / Solfrid ASMR Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette skal bli så godt!, sier Solfrid Wiik (31) og langer innpå med en diger klase pasta.

På sengkanten gir hun seg i kast med en diger porsjon mat, smatter og tygger mens det hele filmes for å siden bli lastet opp på Youtube.

Den norske jenta er en av mange som legger ut såkalte ASMR-videoer.
Som er filmsnutter laget for å fremkalle en følelser som blir sammenliknet med en orgasme i hjernen, eller gåsehud i hodebunnen. (Se faktaboks lenger ned i saken)

På Wiiks konto er det flere tusen som følger nøye med på lydene og hvordan hun får i seg store måltider mat. Festet til genseren har hun en mikrofon som tett fanger opp lydene fra munnen.

SPISER: Solfrid spiser store porsjoner mat foran kamera. De ser hun for seg å kunne leve av i framtida. Foto: Skjermdump SolfridASMR
SPISER: Solfrid spiser store porsjoner mat foran kamera. De ser hun for seg å kunne leve av i framtida. Foto: Skjermdump SolfridASMR Vis mer

Avslapning

- Videoene mine er også en form for underholdning, og en måte for meg å få uttrykt meg kreativt, inspirere og dele mine personlige interesser, skriver Solfrid Wiik i en epost til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å intervjues over telefon, men besvarer spørsmål om de spesielle videoene skriftlig.

Wiik forklarer at hun selv ikke oppleve ASMR når hun hører spiselyder, men at det er mange av følgerne hennes som gjør det.

Dette er ASMR

  • ASMR står for Autonomous Sensory Meridian Response.
  • Påstås å beskrive en reaksjon som utløses hos enkelte mennesker og kjennes som en kriblende følelse i hodet som kan spre seg til resten av kroppen og virker avslappende.
  • På Youtube finnes det tusenvis av brukere som produserer videoinnhold med det målet for øyet, å skape denne reaksjonen hos seerne.
  • Videoinnholdet er gjerne filmet tett på, som oftest med én person som hvisker mens de utfører ulike oppgaver som husarbeid, blåser i mikrofonen, gnir på hårbørster, skraper og trommer med fingrene.
  • Flere betegner fenomenet som en «braingasm» - en hjerneorgasme.

Et søk ASMR på Youtube gir hele fem millioner treff. De fleste av disse videoene er laget av kvinner som hvisker inn i mikrofonen og utfører ulike oppgaver som skal gi seeren en avslappende følelse.

Tjener på spising

Wiik har over 30 000 abonnenter som følger med når hun legger ut en ny video.

Blant de mest populære videoene er de der hun spiser. De fleste av disse har flere hundre tusen visninger hver. En av de mest populære er vist over en og en halv million ganger.

Dette har ført til at Wiik nå tjenter penger på å spise slafsete.

- Det går sakte, men gradvis oppover, og jeg håper på å kunne leve av dette i framtiden, forklarer 31-åringen som bor sammen med mannen sin i Akserhus, og lager videoene fra sitt egent hjem

Det er ikke bare spiselyder Solfrids følgere er interesserte i. Også videoer der hun børster hår, gir massasje eller rydder har også mange tusen visninger.

Dersom du har flere tusen visninger på Youtube, kan du tjene penger ved å legge inn såkalte adlinks.

Ulike kalkulatorer på nett operere med ulike priser på hvor mye det er mulig å tjene per Youtube 1000. visning.

Youtube er per i dag verdens største strømme sted, og det blir stadig flere som har det som jobb å lage videoer for å laste dem opp her.

-Svært lite forskning

- Vi vet ingenting om hvor utbredt dette er, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg til Dagbladet.

Hesselberg oppgir at også han kan oppleve denne typen reaksjon. Han understreker at det er svært lite forskning på området, og at det er lite man kan si om hvor utbredt det er.

I programmet «Typisk deg» på TVNorge var han med å laget et innslag om nettopp denne typen hjerne-orgasme eller frysninger. Det gjorde at hyppigheten økte.

- Etter at jeg ble mer bevisst på det kunne jeg kjenne det mye oftere enn før, det gikk fra å være en gang i året, til nesten hver dag, forteller han.

Hjerneforsker, musiker og professor Peter Vuust leder «Center for Music in the Brain» ved Aarhus Universitet er generelt skeptisk overfor fenomenet.

ASMR er den avslappende, prikkende følelsen som starter i hodet og som brer seg utover, nedover nakken, og rygg i elektriske, pulserende strømninger. Solfrid Wiik, ASMR-youtuber

Til Danmarks Radio understreker han at det er et kjent fenoment at lyder og musikk kan utløse ulike neurotransmittere i hjernen , som kan påvirke oss.

- Mange kjenner til at man nærmest kan få en fysisk fornemmelse i kroppen når man for eksempel hører negler som skraper på en tavle. Men det er meget individuelt hvilke lyder som påvirker oss, sier Peter Vuust til den danske statskanalen.

- Avslappende prikkefølelse

Det finnes ulike beskrivelser av hvordan, men mange nevner at det har noe med hodet å gjøre, og at det kjennes behagelig.

- Det er for meg som å få gåsehud i hodebunnen, og utløses gjerne når noen er spesielt fokusert på en oppgave og jeg observerer det, forklarer Hesselberg.

Wiik beskriver det på liknende måte:

- ASMR er den avslappende, prikkende følelsen som starter i hodet og som brer seg utover, nedover nakken, og rygg i elektriske, pulserende strømninger. Det kjennes ut som om hele hodebunnen er i bevegelse og at håret er i ferd med å løfte seg, skriver hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer