Slag i slag for Love

I dag åpner Kongsberg Jazzfestival, og dermed er det fram med stikker og visper og ut på festivaljobb igjen for Paal Nilssen-Love (25), jazztrommeslageren som må være sesongens travleste festivalmusiker.

- Vossa Jazz, Maijazz i Stavanger, Nattjazz i Bergen og Bell Atlantic Jazz Festival i New York hittil. Etter Kongsberg blir det Molde, Oslo Jazzfestival og Dølajazz på Lillehammer, sier Paal.

Men ikke Ungjazz i Ålesund? Er du blitt for gammel?

- Nei, det var visst snakk om ett eller annet der også. Pluss noe i Stockholm.

- Hva skal du gjøre på Kongsberg denne uka?

- I dag skal jeg spille med Håkon Kornstad Trio. Lørdag skal jeg spille trio med Mats Gustafsson og Ingebrigt Håker Flaten, duo med Ingar Zach og kvartett med Ken Vandermark (USA), Frode Gjerstad og Øyvind Storesund. Der får publikum noen overraskelser.

Festivalgal

- Du må trives på festivaler?

- På festivaler får du spille for mange flere folk enn ellers. Dessuten er betalinga litt bedre, og du treffer musikere, sier Paal, som nærmest vokste opp på jazzklubb:

- Faren min er trommeslager, og foreldrene mine drev jazzklubb i Stavanger. Jeg fikk være med, sov på bakrommet og traff musikere som kom hjem til oss. Etter korps og rockeband ble det frijazz, deretter jazzlinja på Sund Folkehøgskole og konservatoriet i Trondheim. Jeg reflekterte aldri over å bli noe annet enn trommeslager.

- Hva var det første store «trommekicket»?

- Å høre Art Blakey. Han var i Stavanger, og kom hjem til oss. Jeg fikk trommestikker av ham, det var stort. Siden ble det mye Elvin Jones. Når jeg hører trommeslagere jeg liker, prøver jeg å trenge dypt inn i det de gjør, deretter finne min egen form.

Spiller ikke pop

- Du spiller mest i moderne sammenhenger. Finnes det musikk du ikke kunne tenke deg å spille?

- Det måtte i så fall være slapp popmusikk. Jeg kan ikke spille musikk som mangler frihet. Men jeg hører på alt mulig.

- Noe spesielt du akter å få med deg på Kongsberg?

- B.B. King og Charles Gayle Trio. Jeg skulle gjerne ha hørt Sonic Youth også, men da spiller jeg sjøl, sier Paal Nilssen-Love, som foreløpig bor i Oslo, men sysler med planer om å gjøre stockholmer av seg. Deretter venter verden.

<B>AVSLAPPET MELLOM TROMMESLAGENE:</B> Paal Nilssen Love har sommeren full av festivaljobber.