REDDET: Eu gutt er gravd fram fra ruinene etter nok et russisk bomberaid i Aleppo. Foto: AFP/THAER MOHAMMED/Scanpix
REDDET: Eu gutt er gravd fram fra ruinene etter nok et russisk bomberaid i Aleppo. Foto: AFP/THAER MOHAMMED/ScanpixVis mer

Slaget om Aleppo

Dette er langt på vei slaget om Syria.

Meninger

Det hittil mest avgjørende slaget i den syriske borgerkrigen går inn i sin avgjørende fase. Slaget om Aleppo, som før krigen hadde tre millioner innbyggere og var Syrias finanssentrum og økonomiske motor, vil avgjøre om diktator Bashar al-Assad igjen blir den sterke mann. Og det er liten tvil om hvor dette ender. Med russisk flystøtte, og iransk støtte på bakken, vil Assad knuse motstanden, og etter at Alappo er tatt, kontrollere alle strategisk viktige byer i Syria. En seier til Assad vil endre både kartet, det generalene gjerne omtaler som krigsteateret, og diplomatiet. Slaget om Aleppo er langt på vei slaget om Syria.

Denne uka har opprørsgruppene som ennå har kontrollert Aleppo startet en motoffensiv for å lage et hull i Assads blokkade av byen. Offensiven er desperat og inkluderer blant annet selvmordsbombere, sier militære ledere som slåss mot Assad. Men selvmordsbombernes deltakelse forteller også sin historie, for de er jihadister som tilhører al-Nusra fronten og andre ekstremistgrupper, som holder til sør-vest i byen. Det at al-Nusra er legitime mål for både USA og Russland kompliserer en allerede veldig komplisert historie. Det er vanskelig når «de onde» slåss «de godes» kamp.

For de 300 000 som er igjen i Aleppo er krigen et sant helvete. Det siste er at barn i byen har begynt å brenne bildekk, for brente bildekk lager ei svart tåke som barna tror gjør det vanskeligere for flyene som bomber dem. For de sivile som er igjen i byen handler framtida om pest eller kolera, død eller tortur. Korridorene som russerne har insistert på for å få sivile ut av byen er for det første veldig usikre. Dessuten er framtida for de som benytter dem usikker. For de havner i hendene på Assads apparat, og vil automatisk være mistenkt for å ha tilhørt opposisjonen. For dem venter ofte fengsel, tortur og revansje.

Det aller meste har gått galt i Syria i de fem årene borgerkrigen har vart. Det var håp om en diplomatisk løsning høsten 2011, men da trodde USA at Assads dager snart ville være talte, og sa nei til en løsning med Russland. Det var håp om at Russland, da landet kastet seg inn i krigen i fjor høst, ville bidra til en diplomatisk løsning. Nå ser det ut til at Russland i stedet satser på en knusende seier for Assad. Det er dårlige nyheter for Syria. Men gode nyheter for dem som har gjort «regimeendring» til et banneord.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.